Strategisk inköpare

Vill du vara med och bidra till en hållbar kollektivtrafik, utveckla inköpsarbetet på VR Sverige och vara en del av vår spännande tillväxtresa? Vi söker nu en erfaren och relationsbyggande strategisk inköpare till vårt team.

Om VR Sverige

VR Sverige är en del av VR Group, en av de största operatörerna inom kollektivtrafik i Norden. Vi verkar inom upphandlad kollektivtrafik och har en bred kompetens inom mobilitet och är idag 3100 medarbetare. Vi bedriver busstrafik, spårtrafik både på nationella tågnätet, lokalbanor och spårvagn. VR har över hundra års erfarenhet kring att bedriva kollektivtrafik på den finska marknaden. År 2022 förvärvade VR Group Arriva Sverige, som funnits på den svenska marknaden sedan 1999. Vi har stora ambitioner att växa de kommande åren och satsar på vår personal, nya system och förbättrade arbetsmetoder för att öka kvaliteten för våra resenärer. Vi tar ansvar för att driva teknikutvecklingen framåt och bidra till att skapa en attraktiv och hållbar kollektivtrafik.

Om rollen

Inköpsteamet består idag av sju medarbetare, varav tre strategiska inköpare, tre operativa inköpare och en inköpscontroller. Vi bygger ett nära samarbete med våra inköpskollegor i Finland och verkar för ett gemensamt arbetssätt och kategoristyrning, där vi i Sverige även supporterar andra enheter inom VR Group. Du kommer att rapportera till inköpschefen för VR Sverige, en närvarande och aktiv chef som leder arbetet för gruppen.

Du kommer att ha ett nära samarbete med interna kunder och leverantörer, och ansvara för att säkerställa att inköpen sker på ett effektivt, kostnadseffektivt och kvalitetssäkrat sätt. Du kommer också att bidra till att utveckla och förbättra inköpsprocesser och metoder, samt följa upp och analysera inköpsresultat.

Tjänsten kommer även att ha följande ansvarsområden:

 • Leda det strategiska arbetet inom dina kategorier genom att arbeta tvärfunktionellt, vilket ska generera rätt kvalitet, tillförlitlighet och värde genom utvecklingen av starka affärsrelationer.
 • Leda initiativ till processförbättringar inom ditt ansvarsområde.
 • Utföra spendanalyser, analyser av leverantörsmarknaden, riskanalyser mm.
 • Utveckla, förankra och implementera inköpsstrategier för tilldelade inköpskategorier med syfte att åstadkomma kort- och långsiktiga besparingsmål.
 • Införa lämpliga benchmark avseende konkurrenskraft, processer och riskhantering med syfte att öka VR:s lönsamhet.
 • Implementera nya avtal/leverantörer i samverkan med driftorganisation.
 • Mäta och följa upp prestation inom tilldelade inköpskategorier.

För att lyckas i rollen som strategisk inköpare behöver du ha följande kvalifikationer och erfarenheter:

 • En relevant utbildning inom inköp, ekonomi, juridik eller Supply Chain
 • Flera års erfarenhet av strategiskt inköp, helst inom Facility Management, eftermarknad för buss och tåg (underhåll och service) eller liknande kategorier
 • Goda kunskaper om inköpsmetoder, verktyg och system
 • Goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift
 • God förmåga att förhandla, kommunicera och samarbeta med olika intressenter
 • God analytisk förmåga och affärsmässighet
 • Flexibel, driven och lösningsorienterad inställning

Vi erbjuder dig en utmanande och stimulerande roll i en organisation som står inför en spännande tillväxtresa i ett engagerat och kompetent team, med goda möjligheter till personlig och professionell utveckling.

Låter detta som en spännande tjänst? Om ja, tveka inte att skicka din ansökan redan idag!

Ansökning

Ansökningar behandlas löpande så skicka gärna din ansökan så fort som möjligt. Har du frågor om tjänsten, kontakta Martin Fridolf senior rekryterare på EFFSO: martin.fridolf@effso.se

Välkommen med din ansökan!

VR Vision, Strategi och Värderingar

Vi arbetar mot gemensamma mål för världens bästa – det här är vår vision och syftet med vår verksamhet. Vi på VR är föregångare när det gäller att skapa framtidens hållbara rörlighet till fördel för hela samhället.

Värderingarna styr vårt dagliga arbete och beslutsfattande – de håller oss på rätt spår och på vägen. Våra värderingar är: vi bryr oss, vi arbetar tillsammans och vi bidrar till utveckling. En värderingsbaserad VR-kultur förenar oss och hjälper oss att genomföra vår strategi och uppnå våra mål. På VR tror vi att en bra arbetskultur möjliggör företagets framgång, och därför satsar vi stort på att bygga en värderingsbaserad kultur. Läs gärna vidare kring vår vision, strategi och värderingar här: Vision, strategi och värderingar | VR Group