Cecilia Stenberg

Cecilia Stenberg, i huvudet på en konsultchef

Som konsultchef på EFFSO hjälper Cecilia Stenberg organisationer som har ett tillfälligt resursbehov att hitta rätt interimskonsult inom inköp.

Cecilia, även Cissi kallad, är en glad kollega som skrattar ofta och mycket. Men hon är också en fena på att hitta de lite svårare profilerna i både Skåne och Stockholm samt inom Retail m.fl. branscher. Hon går igång på människor och att sjunga gospel och tackar inte nej till ett rejält slagsmål då och då. Vi intervjuade henne för att höra hur det kommer sig att hon började på EFFSO, hur det är att jobba som konsultchef och varför hon beundrar inköpare.

Arbetet som konsultchef

Jag är en av tre konsultchefer på EFFSO Interim. Jag jobbar med hela Sverige men lägger extra fokus på Skåne och Stockholm. Och så har jag fått förtroendet att hjälpa många företag med konsulter inom Retail.

Vi hjälper organisationer som har ett tillfälligt behov av en inköpare att snabbt hitta en person som passar för det specifika uppdraget. Det kan vara allt från mer juniora inköpare till inköpschefer. Det kan gå mer eller mindre fort att hitta rätt person men vi lovar återkoppling samma dag och ett konkret förslag på en konsult inom tre dagar. Sedan ska alla parter dvs. kunden, konsulten och EFFSO komma överens om detaljerna. När allt det är klart och alla är nöjda – då känner jag att jag har gjort ett bra jobb.

Under uppdragets gång fortsätter vi att hålla kontakten med både kunden och konsulten för att stämma av att uppdraget fortlöper på ett tillfredsställande sätt för bägge parter.

Det handlar i mångt och mycket om relationer. Jag måste ha bra kontakt med kunden för att förstå behovet och likaså ha bra kontakt med konsulterna för att ha koll på vilka som är tillgängliga när, vilka tidigare erfarenheter de har och vart de är på väg karriär- och uppdragsmässigt osv. Samtidigt måste vi hela tiden jobba med EFFSOs nätverk och bredda det genom att löpande intervjua nya personer.

Det roligaste är…

EFFSO Cecilia Stenberg

Det behövs tålamod och handlingskraft för att driva projekt framåt, driva leverantörer åt det håll man vill. Och en stor dos kommunikation. Det är häftigt när man hittar inköpare som har alla de där bitarna.

Cecilia Stenberg, konsultchef på EFFSO

Bakgrund som butikssäljare

Jag kommer från Kalmar, där min pappa drev en elaffär (och ja, det blev många eltandborstar i julklapp…). Att börja jobba i pappas affär efter gymnasiet var ett naturligt steg. Jag trivdes att jobba i butik och sökte mig vidare till butikssäljare på Clas Ohlson. Där jag för övrigt för första gången fick insyn i vad inköpare gör för något!

Livet som butikssäljare blev till slut lite för inrutat för mig. Men jag ville fortfarande arbeta med människor och lära mig att förstå människor ännu bättre. Därför blev det personalvetarprogrammet där jag fördjupade mig i sociologi med inriktning på arbetslivsfrågor, hur organisationer och strukturer påverkar människan och tvärtom. Jätte-intressant.

EFFSO anställda

Vägen till EFFSO

När jag fick jobb som kandidatansvarig på Experis Finance, fick jag höra av en kollega att ”om du inte förstår vad en inköpare säger, sök i EFFSO Tools, där finns alla inköpsrelaterade termer”. Det var Anki Öhrman Olsson, som sedan blev konsultchef på EFFSO. Och på den vägen är det.

Men jag hann göra en avstickare till både en myndighet, Skatteverket, och ett headhuntingföretag, Headlight International. Att få jobba med rekrytering i offentlig sektor var otroligt lärorikt. Likaså chefsrekrytering på Headlight International. Där blev jag drillad i analysarbetet, att förstå kravprofilen, den kulturella omgivningen på företaget, tolka cv:n, koppla ihop ändarna. Och administration. Mycket lärorikt.

På EFFSO blev jag först researcher med specialitet att hitta svåra profiler, främst inom interim. Det var i december 2016, samma dag som företaget flyttade från Ropsten till Sundbyberg. Det var faktiskt riktigt roligt – att få uppleva att alla var lika förvirrade som jag som var ny!

Att jobba med inköp och inköpare

Det var genom Experis Finance [ett konsultbolag som hyrde ut ekonomer, HR och inköpare] som jag kom in på konsultsidan och på inköp. Men till skillnad från dem och flera andra är EFFSO helt nischat mot inköp. Vi är breda bransch- och rollmässigt men vår nisch är inköp och det är vår styrka.

Sedan hade jag lika gärna kunnat jobba med en annan nisch men jag har upptäckt att inköpare är ”people persons” precis som jag. För de har en komplex roll helt klart. De måste ha sinne för affärer. De måste klara av att få gehör och driva beteendeförändring. Det behövs tålamod och handlingskraft för att driva projekt framåt, driva leverantörer åt det håll de vill. Och en stor dos kommunikation. Det är häftigt när man hittar de där riktigt duktiga inköparna som har alla de där bitarna. Alla kan inte ha allt, och behöver inte kunna det heller beroende på roll, men de finns de som verkligen kan manövrera alla delarna bra.

Tre kvinnor står inne på ett kontor och pratar med varandra.

Det bästa med EFFSO

Det jag gillar mest är kamratandan. Att vi alla oavsett position på bolaget och roll kan sitta och äta lunch och prata om helgen. Och de fina teamarbetet som finns gör att vi hela tiden hjälper och utvecklar varandra. Interim och rekrytering hänger ihop naturligt eftersom vårt nätverk av inköpare är gemensamt men den prestigelösa, jordnära lagandan kännetecknar hela företaget.

En annan sak jag går igång på är att kopplingen till affären som är väldigt tydlig på EFFSO. Jobbar man inom HR händer det ofta att man hamnar lite för långt från själva affären. Det kanske passar vissa, men för mig är den kopplingen viktig. Kanske inte så konstigt med tanke på att jag växte upp med pappas elaffär och en stor egenföretagaranda.

Musiken betyder mycket

Vi är många på EFFSO som har musik som intresse, det är väldigt kul. Själv föddes jag med sång. Många i min familj sjöng, mina föräldrar, min moster, min mormor och morfar, farmor och farfar, alla sjöng vi i kyrkan. Jag tror nästan jag lärde mig sjunga innan jag kunde prata. Det blev mitt uttryckssätt. Jag satsade faktiskt på att återuppta solosång och jazz för några år sedan men det var inte min grej. Jag upptäckte att jag trivs bäst när jag är en del av ett större sammanhang. Att sjunga i kör och då framförallt gospel – det är något alldeles särskilt.

Men för tillfället har jag tagit en paus från sången. Just nu är det golf och självförsvarsträning för hela slanten. Det började med en dags självförsvarskurs och nu är jag helt fast. Ibland kommer jag in på kontoret med blåmärken, skrubbsår, stukade fingrar och diverse annat. Det blir en del att förklara för kollegorna…

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.