Erfarna inköpskonsulter

Vi är Nordens största konsultorganisation med inköpskonsulter. Våra konsulter är trygga personer som kommer med omfattande egen kunskap och kan snabbt sätta sig in i era system och processer. Kontakta oss så hittar vi rätt person!

Snabb leverans av inköpskonsulter

Vi jobbar med en kombination av anställda inköpskonsulter och konsultnätverk vilket gör att vi alltid har leveransförmåga. Med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö täcker vi storstäderna men många av våra konsulter är tillgängliga för uppdrag även utanför dessa regioner.

Våra inköpskonsulter

Våra konsulter är trygga personer som kommer med omfattande egen kunskap och kan snabbt sätta sig in i era system och processer. De har erfarenhet från linjeroller som category managers, supply chain managers, strategiska inköpare eller inköpschefer. Några har även varit managementkonsulter. Framförallt har de praktisk erfarenhet av inköpsarbete och många är vana att bygga upp och utveckla inköpsfunktioner. För oss är det viktigt att de även delar EFFSOs värderingar.

Fråga oss

För att kunna erbjuda rätt person vill vi gärna prata med er för att förstå rollen. Sedan arbetar vi snabbt och effektivt för att hitta en person snarast möjligt. Fråga oss, vi återkopplar snabbt!

Specifik inköpsexpertis

Branscher

Exempel på återkommande områden där vi har genomfört interimsuppdrag är medicinteknik, läkemedel, vård och omsorg, detaljhandel, FMCG, livsmedel, offentlig verksamhet, tillverkande industri, bygg och fastighet, energi, bank och finans, försäkring, IT och telecom, transport, bilindustrin samt olika tjänster.

Kategorikompetens

Våra konsulter har inköpsexpertis inom såväl indirekt och direkt material, och inom alla branscher och inköpsområden. Inom tillverkande industri finns kompetens inom till exempel råvaror, kemikalier, teknik, elektronik och mekanik. Kontakta oss om du vill diskutera ditt specifika behov!

Vanliga frågor

1. Hur snabbt kan ni leverera konsulter?

Vi har alltid en eller flera konsulter som är tillgängliga omgående. Det har förekommit att personer börjat jobba direkt i anslutning till konsultintervjun hos kunden.

2. Vilken typ av konsulter har ni?

Vi kan erbjuda alla typer av roller inom inköp och supply chain!

En typisk konsult hos EFFSO är en trevlig, social och prestigelös person som är flexibel i sitt arbetssätt och samtidigt tydlig i sin kommunikation. Våra konsulter är trygga i konsultrollen och älskar att ta sig an nya utmaningar ute hos våra kunder.

3. Kan jag hyra en inköpschef?

Ja, det kan du göra, både på hel- och deltid.

4. Har ni olika typer av inköpsspecialister?

Vi har både specialister inom olika områden och generalister som kan åta sig flera olika områden inom samma uppdrag.

5. Hur ser er ersättningsmodell ut?

Vi debiterar en timkostnad för vårt arbete.

6. Var kan ni erbjuda inköpskonsulter?

Vi erbjuder konsulter i hela landet, även på orter där rätt kompetens kanske inte finns att tillgå just nu. Tack vare vårt stora konsultnätverk erbjuder vi god geografisk flexibilitet och våra konsulter är mycket flexibla och kan resa vid behov. Vi har fysiska kontor i Sundbyberg, Göteborg och Malmö med moderna arbetssätt vilket möjliggör effektivt distansarbete mot er vart ni än befinner er.

Så hyr du in en bra inköpskonsult

Hur förbereder du dig på bästa sätt för att hyra in en bra inköpskonsult och få den att komma igång snabbast möjligt? Här har vi samlat ihop några tips.

Detaljerad kravprofil

När du har ett interimsbehov och kontaktar en konsultorganisation, var så förberedd som möjligt. Ju mer information du kan ge gällande vilken typ av profil du behöver, desto bättre matchning kan vi göra vid första försöket.

Frigör tid för intervjuer

När vi har kravprofilen klar för oss stämmer vi av vilka konsulter ur vårt nätverk passar er förfrågan bäst. Genom att anlita konsulter vi redan har träffat kan vi snabbt återkomma med ett svar till er. Se till att synka era kalendrar i god tid så att det finns tid i kalendern när konsulten är redo för intervju.

Snabb återkoppling

Interimsbranschen är snabbrörlig med många konkurrerande aktörer. Det gör att många konsulter har flera erbjudanden att välja mellan. När vi har hittat en konsult som matchar dina önskemål, återkoppla snabbt. Risken är annars att konsulten hinner tacka ja till ett annat uppdrag.

Marknadsmässiga arvoden

Vårt råd är att betala marknadsmässiga konsultarvoden. Ju närmare det ni kommer, desto större och bättre urval av konsulter får ni välja mellan.

Säkerställ en snabb onboarding

Ge konsulten möjligheten att snabbt komma in i sitt arbete genom att ha all utrustning och diverse inloggningar tillgängliga direkt vid uppdragsstarten.

Exempel på inköpskonsulter

 • Kategoriledare inom inköp, category managers

 • Strategiska, taktiska och operativa inköpare

 • Inköpsanalytiker, inköpscontroller

 • Projektledare inom inköp

 • Inköpschefer

 • Supply chain managers

 • IT-inköpare

 • Projektinköpare och investeringsinköpare

 • Offentlig upphandlare

 • Managementkonsulter med specialitet inköp

 • Supply planners och demand planners

Exempel på roller som finns i vårt nätverk

Inköpschef

Den vanligaste betydelsen är avdelningschef för en inköpsavdelning men många förknippar även tjänsten med strategiskt inköp. Närheten till strategiskt inköp beror på att det i små organisationer ofta finns bara en strategisk inköpare, och det är inköpschefen. I en större organisation blir inköpschefens roll att täcka alla delar av organisationens anskaffningsprocesser och anskaffningsstrategier.

På engelska finns flera olika benämningar men Chief Procurement Officer (CPO) blir allt vanligare även på svenska.

Kategoriledare, category manager

En kategoriledare ansvarar för att driva egna kategoriinitiativ med målsättningen att ta fram strategier som leder till effektiviseringar och förbättringar inom aktuella kategorier. Det innebär att hen arbetar med resurs- och projektplanering, inköpsanalys och strategiframtagning, förankring av kategoriinitiativ och strategiförslag på dedikerade beslutsforum samt uppföljning av framtagna strategier.

En stor del av arbetet sker tvärfunktionellt med andra kollegor med olika kompetenser inom enheten och den beställande verksamheten.

Strategisk inköpare

Strategiska inköpare utarbetar kategori- och leverantörsstrategier, söker och utvärderar nya leverantörer och i vissa fall förhandlar ramavtal. Sortimentsinköpare, kategoriinköpare eller kategoriansvariga är andra benämningar. De leder det tvärfunktionella arbetet med att utveckla inköpsstrategin för de kategorier de ansvarar för samt driver förbättringsarbete.

 

Våra kundlöften

 • Återkoppling samma dag och förslag på lämplig konsult inom tre dagar

 • Hög tillgänglighet på konsulter, flera tillgängliga för omedelbar start

 • Rätt kompetens

 • Smärtfri, snabb och enkel uppstart av konsulten

 • Löpande avstämning

 • Snabba resultat från konsulten

 • Stort värde för pengarna

"EFFSO har lyckats hitta flera uppdrag för mig inom IT-inköp med uppdragsgivare som har mycket starka varumärken. Alla uppdrag har varit mycket intressanta och lärorika. Många har också blivit förlängda flera gånger vilket är positivt! EFFSO bjuder också regelbundet sina konsulter på intressanta seminarier, utbildningar och sociala tillställningar." Bo-Lennart Arvidson

Att vara konsult hos EFFSO

Det är inte alla som vill bli eller som passar till att vara konsult. Men för den som funderar på att satsa på en konsultkarriär finns en rad fördelar. Det finns även fördelar med att ansluta sig till en konsultorganisation som EFFSO jämfört med att agera själv.

Konstant kompetensutveckling

Det traditionella är att se på utveckling och karriär i en stigande skala. Som konsult däremot utvecklar du din kompetens även på bredden. Det gör du genom att du kommer i kontakt med flera olika företag, ser hur olika organisationer har valt att utveckla sitt inköpsarbete och du kommer i kontakt med inköpskategorier du kanske inte tidigare fått arbeta så mycket med. Denna breddning märker vi är extra intressant för erfarna inköpskonsulter som gått den traditionella vägen. Enkelt uttryckt, hos oss får du testa dina vingar inom nya områden!

Stöttande konsultchefer som kan inköp

Vi är väl medvetna om att interimsuppdrag kan vara krävande. Som konsult går du ofta in i nya verksamheter och förväntas skapa förtroende och leverera goda resultat på kort tid. Eftersom vi på EFFSO arbetar med konsulter som redan är specialister på inköp utgår vi ifrån att du som specialist självständigt klarar de uppdrag du går in i. Samtidigt är du aldrig ensam! För varje uppdrag du går in i via EFFSO blir du tilldelad en konsultchef som följer dig och kan stötta dig i olika frågor på ditt uppdrag.

Våra konsultchefer brinner för inköp och supply chain precis som du. Många har dessutom varit både beställare och konsult. Deras fokus är att hjälpa dig att nå dina mål i ditt uppdrag och hjälpa dig att ta nästa steg i din utveckling. För varje utvecklande steg du tar adderar du stort värde både för dig, våra kunder och för EFFSO.

Nätverk av inköpsspecialister i ryggen

När vi tillsätter våra kunders konsultbehov använder vi oss av ett stort nätverk av interimskonsulter inom inköp och supply chain på alla olika nivåer. Nätverket är en blandning av kvalificerade konsulter som vi anlitar som underkonsulter genom eget bolag eller anställda av EFFSO (visstidsanställda och tillsvidareanställda). Vi tycker det är viktigt att ni konsulter får möjlighet att träffa varandra och anordnar regelbundet träffar för våra uthyrda inköpskonsulter.

Med tiden har vi även byggt upp ett omfattande nätverk av inköpschefer som gör att vi lätt når ut till svenska företag och organisationer som är i behov av tillfälligt stöd på inköpssidan. Det gör att vi relativt snabbt kan erbjuda dig ett nästa uppdrag.

EFFSOs långa erfarenhet och räckvidd

EFFSO har funnits och arbetat med inköpsrelaterade tjänster sedan 2007 och har haft förmånen att arbeta upp ett gott renommé under dessa år. Vi har blivit väldigt duktiga på att matcha våra kunders behov och kulturer med våra konsulters olika kompetenser och profiler under tiden. Detta får till följd att vissa av våra konsulter erbjuds att bli anställd av kunden de är ute på uppdrag hos. Så om du just nu befinner dig mellan anställningar kan det här vara ännu ett sätt att hitta nästa arbetsroll på!

Funderar du på om gräset är grönare som konsult? Vill du veta mer? Kontakta oss!

Vad tycker våra inköpskonsulter?

Fredrik Genbo från Twofold AB, konsult inom compliance, affärer och verksamhetsutveckling har varit underkonsult till EFFSO av och till sedan 2013.

”Totalt har det blivit tio uppdrag för sex olika klienter, allt från några månader till över 2,5 år. EFFSO har konstant åstadkommit högklassig matchning mellan kund och konsult, bara vid två tillfällen har möten med presumtiva uppdragsgivare resulterat i utebliven affär. Dedikerade konsultchefer som läser av klientens behov och sammanlänkar det med lämplig konsult gör att jag med trygghet kan överlåta säljprocessen och fokusera på presentationen för vår slutkunds bästa,” säger Fredrik.

Mikael Carlsson, i sin tur säger: ”Jag har arbetat som konsult för EFFSO i över tio år med olika inköpsuppdrag som varit både intressanta och utvecklande. EFFSO har på ett bra sätt lyckats matcha min profil med spännande uppdrag. Det är ett kompetent och härligt gäng!”

Urval av kunder efter bransch

Tillverkande industri
ABB
Alfa Laval
Atlas Copco
Boliden
Cale Access
Flir systems
KONE
LKAB
Sandvik
SCA
Automotive
Autoliv
Din Bil
Scania
Energi
Fortum
Forsmarks Kraftgrupp
GL&V
Mälarenergi
Telge inköp
Bank & Finans
CitiBank
Länsförsäkringar
SEB
Swedbank
Skandia
Klarna
Bygg, fastighet & infrastruktur
Bonava
Green Cargo
Infranord
Jernhusen
NCC
Norsk Gjevinning
Riksbyggen
Rikshem
Skanska
Svensk Kärnbränslehantering
Volvo
Offentlig verksamhet
Huddinge Kommun
Jönköpings kommun
Kunskapsskolan
Lantmäteriet
Landstinget Västernorrland
Riksdagsförvaltningen
Sundbybergs Stad
Swedavia
Södermanlands Läns Lansting
Övrigt
Apoteket
AMF Fastigheter
Aleris
Carema
Spendrups
Svenska spel
Svenska Bostäder
Systembolaget

Varför EFFSO?

EFFSO Upphandling

1. Enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

2. Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Excel för inköpare

3. Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.