Angelica Ahlström

Vass upphandlingskompetens, bred bransch- och kategorierfarenhet och stort hjärta kännetecknar alla våra upphandlingskonsulter. Möt Angelica Ahlström, en av dem som jobbar på EFFSO Upphandling!

 

Angelica och avtal är lika med sant

Jag heter Angelica Ahlström och sedan två år tillbaka är jag upphandlingskonsultEFFSO. Jag halkade egentligen in på offentlig upphandling av en ren slump men jag älskar det och vill bara ha mer. Jag brukar säga att jag halkade in på det som på ett bananskal – det bästa bananskalet jag klivit på!

Från depåfordonsledare till upphandlare

Innan jag blev offentlig upphandlare, arbetade jag flera år på SJ som depåfordonsledare. En sådan planerar tågens avgångar/ankomster till och från depåerna. Bokar verkstadsbesök för fordonen. Tar emot klara fordon från verkstad m.m. Ett hektiskt arbete med många beslut att ta för att se till att tågen körs hela och säkra.

På SJ kom jag i kontakt med många underleverantörer, och ju mer jag kom i kontakt med dem, desto mer intresserad blev jag av att påverka leverantörsrelationerna och avtalen som låg bakom. Så pass att jag funderade på att skola om mig till avtalsjurist. Men jag kände att jag inte hade tid att gå hela vägen så jag tog reda på alla utbildningar som innehöll juridik och sökte på måfå in till Offentlig Upphandlare, en tvåårig YH-utbildning på Frans Schartau. Den visade sig vara helt klockren!

Världens bästa yrke

Förutom att jag nu får vara med och påverka hur avtal skrivs, är själva lagstiftningen oerhört intressant. Många upplever LOU som väldigt fyrkantig men det finns tolkningsutrymme och det är just dessa diskussioner som gör det så spännande. Det vill säga resonemanget om hur man kan ta sig vidare i varje enskilt fall. Dessutom blir man aldrig fullärd. Upphandling förändras ständigt och kan alltid förbättras. Jag vill verkligen jobba mot en högre affärsmässighet i den offentliga upphandlingen. Alltför många avtal är för skruvade och tuffa mot leverantörerna. Det är fel. Tänk win-win. Tänk på affären – det är oerhört viktigt. Det positiva med det är att det finns massor med potential att göra bra affärer!

Praktik på Kyrkogårdsförvaltningen och Swedavia

Min första praktik gjorde jag på Stockholm Stads kyrkogårdsförvaltning. Där fick jag delta i upphandlingen av fastighetsunderhåll, ventilationstekniker och hantverkstjänster. Vi gjorde även en direktupphandling på fastighetsnät. När min andra praktikperiod närmade sig kontaktade jag Pia Ivarsson på EFFSO som just då behövde stöttning i sitt uppdrag på Swedavia. Pia blev min mentor under praktiken. Tre månader senare blev jag fast anställd på EFFSO och fortsatte på Swedavia som upphandlingskonsult. Det kändes som att jag hade vunnit på Lotto.

Många upphandlingar på ett och ett halvt år

Under min tid på Swedavia genomförde jag både egna upphandlingar och deltog i andra tillsammans med Pia. Det blev både kontorsmaterial, flygplatsspecifika fordon, lokalvård och företagshälsovård. De mest lärorika var de tre lokalvårdsupphandlingarna på Arlanda, Malmö och Visby. Samma grundbehov men med så olika förutsättningar på de olika flygplatserna. Men också upphandlingen av flygplatsspecifika fordon där det ingick många internationella leverantörer. Nu vet jag allt om s.k. push back tractors och lastband på flera språk…

Att våga ställa de viktiga frågorna och tro på sig själv

Det går inte att beskriva hur det är att ha haft Pia som mentor, det ordet existerar inte. Att som helt ny ha en person som finns där till 100 procent, som stöttar, vägleder, peppar, är bollplank, låter mig växa, låter mig göra fel, och delar med sig av sina erfarenheter med så mycket glädje och värme är guld värt. Idag kan jag kalla Pia för vän, mentor och kollega – det är magiskt!

Hon har lärt mig grunden till upphandling. hur man ska tänka och vilka kritiska frågor man måste ställa. Mycket av arbetet handlar inte om att vara sakkunnig, även om det hjälper. Det viktiga är att hela tiden fråga: varför, vad är målet, vad är syftet med upphandlingen. För om inte vi som upphandlare förstår vad beställaren vill ha i anbuden, hur ska en leverantör kunna göra det? Och det här har jag insett att jag är rätt bra på.

Men också att vara ödmjuk och samtidigt våga tro på sig själv. Om du vet i ryggraden att något är rätt, våga stå för det du vet! Det är väldigt viktigt i rollen som konsult.

Pia och jag har fortsatt att jobba tillsammans i vissa uppdrag. Nyligen jobbade vi ihop i upphandlingen av en strategisk webbpartner och mediabyrå åt Kraftringen. Jag tror att det är en stor styrka för EFFSO, att vi jobbar i team och hela tiden lär oss av varandra.

Tidigare erfarenhet som är guld värt

Jag tror att jag har haft nytta av min tidigare erfarenhet. Som depåfordonsledare måste man kunna fatta snabba och ibland obekväma beslut som t.ex. att ställa in tåg, ett beslut som kan påverka hundratals resenärer. När det var stora störningar i trafiken kunde vår trafikplanering ligga minut för minut – då gäller det att kunna prioritera vad som är viktigt just där och då och ta en sak i taget. Det är inte dumt att ha med sig detta i mina upphandlingar.

Muminmuggar för hela slanten

På fritiden vill jag helst umgås med min familj som består av min sambo och vår lilla dotter. För att inte glömma vår kanin Stampe. Sedan är jag väldigt förtjust i inredning och samlar bland annat på Muminmuggar. Finns det någon som har Dagdrömmaren, specialutgåvan från Fazer eller prototypen med snäckor till ett bra pris – hör av er till mig!

/Angelica Ahlström

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.