CPO Survey

Med vår CPO Survey vill vi fånga de viktigaste svenska inköpstrenderna. Studien genomförs via en enkät som skickas ut till CPOs och inköpschefer på svenska företag och myndigheter. Snart är det dags igen! Här kan du ta del av våra äldre mätningar.

Varför CPO Survey?

Grunden till den struktur som finns i studien lades för ett femtontal år sedan när Björn Axelsson, professor emeritus på Handelshögskolan i Stockholm, tillsammans med några kollegor djupintervjuade ett 20-tal svenska inköpschefer. Studiens syfte var att fånga de viktigaste inköpstrenderna i Sverige, vilket ingen annan tidigare hade gjort. Det hela resulterade i en artikel i en vetenskaplig tidskrift.

Tillsammans med Björn vidaretvecklade EFFSO ramverket och skapade en kvantitativ enkät för att på så sätt få en större bas att analysera.  Målsättningen var att få så många svenska CPOs och inköpschefer som möjligt att svara på enkäten. 2016 lanserades den första studien som samlade ett 70-tal respondenter. 2018 svarade ett 80-tal på alla frågorna. I år hoppas vi på ännu fler!

Studien görs vartannat år. Frågorna som tas upp är sorterade efter dessa tema: strategi, organisation, kompetens, metod och processer, verktyg, samt mål och uppföljning. 2018 lades lite extra tyngdpunkt på hållbarhet och digitalisering.

EFFSO whitepapers

CPO Survey 2018

Här kan du ta del av hela rapporten från 2018. Frågorna besvarades av ett 80-tal svenska CPOs och inköpschefer. Frågorna kretsade kring strategi, organisation, kompetens, metod och processer, verktyg, samt mål och uppföljning. Nya frågor lades till kring hållbarhet och digitalisering. Trevlig läsning!

Du måste fylla i en giltig e-postadress.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
EFFSO whitepapers

CPO Survey 2016

Här kan du ta del av en presentation som gjordes av våra kollegor Arvid Fredin och Arsalan Motavaf i samband med att resultatet av CPO Survey 2016 presenterades. Frågorna kretsade kring strategi, organisation, kompetens, metod och processer, verktyg, samt mål och uppföljning och besvarades av ett 70-tal svenska CPOs och inköpschefer.

Trevlig läsning!

Du måste fylla i en giltig e-postadress.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Urval av kunder efter bransch

Tillverkande industri
ABB
Alfa Laval
Atlas Copco
Boliden
Cale Access
Flir systems
KONE
LKAB
Sandvik
SCA
Automotive
Autoliv
Din Bil
Scania
Energi
Fortum
Forsmarks Kraftgrupp
GL&V
Mälarenergi
Tegle inköp
Bank & Finans
CitiBank
Länsförsäkringar
SEB
Swedbank
Skania
Klarna
Bygg, fastighet & infrastruktur
Bonava
Green Cargo
Infranord
Jernhusen
NCC
Norsk Gjevinning
Riksbyggen
Rikshem
Skanska
Svensk Kärnbränslehantering
Volvo
Offentlig verksamhet
Huddinge Kommun
Jönköpings kommun
Kunskapsskolan
Lantmäteriet
Landstinget Västernorrland
Riksdagsförvaltningen
Sundbybergs Stad
Swedavia
Södermanlands Läns Lansting
Övrigt
Apoteket
AMF Fastigheter
Aleris
Carema
Spendrups
Svenska spel
Svenska Bostäder
Systembolaget