CPO Survey

Vartannat eller var tredje år tar vi reda på vilka de viktigaste inköpstrenderna är genom att ställa en rad frågor till inköpsdirektörer och inköpschefer på svenska företag och myndigheter.

Om CPO Survey

Webinar

Våra senaste CPO Surveys

2016 års enkät samlade ett 70-tal respondenter. Fem år senare hade antalet inköpschefer som svarade på hela enkäten mer än dubblerats och totalt deltog ca 175 inköpsdirektörer och inköpschefer från nästan lika många olika organisationer. Det gör studien till den mest omfattande undersökningen inom inköp i Sverige.

För att kunna göra jämförelser finns det ett antal frågor som alltid är med. Dessa är organisation, fokusområden, kompetens, metod och processer samt verktyg. 2018 lades lite extra tyngdpunkt på hållbarhet och digitalisering, ämnen som vidareutvecklades 2021 tillsammans med nya frågor kring Corona, jämställdhet och kompetensförsörjning.

2024 är det dags för en ny CPO Survey. Kortare, lättare och roligare att svara på. Men med lika intressanta frågeställningar:  fokusområden och strategier, organisation och kompetenser, verktyg och digitalisering samt hållbarhet. Du svarar väl?

CPO Survey tar upp följande områden:

 • Inköpsfunktionens organisation
 • Fokusområden idag och om 3-5 år
 • Viktigaste utmaningarna
 • Kompetens och kompetensförsörjning
 • Förekomsten av dokumenterade processer
 • Uppföljning och KPI:er
 • Förekomsten av verktyg
 • Digitalisering och användning av ny teknologi
 • Hållbart inköp
 • Jämställdhet inom inköp

Ladda ner CPO Survey 2021

Här kan du ta del av rapporten från 2021. Frågorna besvarades av ca 175 svenska CPOs och inköpschefer och svaren samlades in mellan mars och augusti 2021. Trevlig läsning!

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ladda ner CPO Survey 2018

Här kan du ta del av hela rapporten från 2018. Frågorna besvarades av ett 80-tal svenska CPOs och inköpschefer. Frågorna kretsade kring strategi, organisation, kompetens, metod och processer, verktyg, samt mål och uppföljning. Nya frågor lades till kring hållbarhet och digitalisering.

 

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ladda ner CPO Survey 2016

Här kan du ta del av en presentation som gjordes av våra kollegor Arvid Fredin och Arsalan Motavaf i samband med att resultatet av CPO Survey 2016 presenterades.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Missa inte de senaste nyheterna! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

 • Som mottagare av vårt nyhetsbrev kommer du även att få enstaka inbjudningar och erbjudanden från EFFSO. Du kan när du vill avsluta prenumerationen på dessa utskick. Se vår integritetspolicy.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.