Strategisk inköpare

 

Vad tillför en strategisk inköpare?

Strategiskt, taktiskt och operativt inköp

Strategiskt inköp är den högsta ansvarsnivån och ofta en centraliserad, ibland en global, funktion. Strategiska inköpare utarbetar policyer, kategori- och leverantörsstrategier samt leder kategoristyrningsprojekt.

Taktiskt inköp utför den strategiskt utstakade vägen genom att välja produkter och leverantörer samt lägga upp logistiska flöden. Taktiskt inköp kan vara både centraliserat som decentraliserat.

Operativt inköp har den dagliga kontakten med leverantörerna och är ofta en decentraliserad funktion. Exempelvis arbetar strategen med kategoristyrning, taktikern med upphandling och den operativa inköparen med orderstöd.

En del väljer istället att använda termerna sourcing, inköp och anskaffning. På större företag har man ofta separata inköpsavdelningar för de tre områdena och varje avdelning fördelar man sedan per inköpskategori.

Porträtt på en blond kvinna i röd kavaj som ser in i kameran och ler.

Vill du veta mer om strategiskt inköp eller olika inköpsprojekt?

Kontakta mig så berättar jag mer!

 

Jenny Vårlid

Chef Affärsutveckling EFFSO AB

Kostymklädd man som jobbar med statistikgrafer på en läsplatta.

Strategiskt inköp i CPO Survey

Det läggs för stort fokus på det taktisk-operativa än på det strategiska i många inköpsorganisationer. Vilket återspeglades även i vår senaste CPO Survey: i snitt ägnar svenska inköpsorganisationer 31 procent av sin tid på strategiskt inköp. Även i antalet inköpare är andelen strategiska inköpare mycket lägre än andelen taktiska och operativa, oavsett storlek på företaget.

Genom att arbeta mer strategiskt kan inköpsorganisationen bidra mer väsentligt till företagets lönsamhet och konkurrenskraft. Glädjande svarade 45 procent att de planerar att rekrytera fler strategiska inköpare under 2022. Se till att din organisation blir den mest attraktiva arbetsgivaren!

Ta del av CPO Survey

Vad gör en strategisk inköpare?

 • En strategisk inköpare arbetar fram policyer, kategori- och leverantörsstrategier, leder kategoristyrningsprojekt med tonvikt på analys och strategi samt implementerar och följer upp. Inte sällan är de ansvariga för koncernramavtal, ofta på global nivå. En karriärmöjlighet för strategiska inköpare är att gå vidare till koncerninköp.
 • Andra benämningar är sortimentsinköpare, kategoriinköpare eller kategoriansvariga. På engelska är det vanligt med key commodity manager, key supplier account manager, category manager, sourcing area manager m.fl.
 • Dock används titlarna för strategiskt inköp frekvent även för taktiskt och operativt inköp. Därför ser man ofta tjänster som är att betrakta som taktiskt inköp som tituleras frekvent med titlar för strategiskt inköp.

Arbetsuppgifter och egenskaper

 • Leda kategoristyrningsprojekt med tyngdpunkt på strategi och analys
 • Ta fram, implementera och följa upp inköps- och leverantörsstrategier
 • Besluta om större upphandlingar, outsourcingaktiviteter eller investeringar
 • Utforma anskaffningsprocesser samt interna och externa policyer
 • Utveckla system och planer för leverantörsutveckling
 • Upphandla och teckna långtidsavtal, partnerskapsavtal etc
 • Delegera arbetsuppgifter och utforma arbetsbeskrivningar.
 • Lämpliga personliga egenskaper som brukar nämnas är; analytisk, säljande, strukturerad, drivande, relationsskapande, resultatorienterad, strategisk, pedagogisk och kommunikativ.

 

En till strategisk inköpare

Vad tjänar en strategisk inköpare?

Det inte helt lätt att hitta jämförbar och relevant statistik för rollen strategisk inköpare. Lönen beror mycket på hur rollen är definierad och om det finns underställd personal eller inte.

SCB redovisar uppgifter för Inköpare och upphandlare samt Inköps-, logistik- och transportchefer. Deras genomsnittliga månadslön för 2020 var 42900 respektive 53700 kronor. Unionen publicerar vad de kallar för marknadslön för strategiska inköpare och där finns statistik för 2021. Enligt den ligger marknadslönen för en strategisk inköpare på mellan 42000 och 55000 kronor per månad.

All statistik ovan är ett genomsnitt för alla sektorer, i hela landet och oavsett kön.

Webinar om inköpstrender 2022

I inspelningen delar vi med oss av de viktigaste insikterna från vår senaste CPO Survey. Syftet med studien är att fånga de viktigaste trenderna inom inköp och därför har vi ställt ett antal frågor till inköpsdirektörer och högt uppsatta inköpschefer på svenska privata företag och offentliga organisationer. I årets mätning har vi lagt extra krut på frågor som rör kompetensförsörjning, digitalisering, hållbarhet och jämställdhet inom inköpsfunktionen.

 • När du tar del av webinaret, får du EFFSOs nyhetsbrev som bonus (du kan när som helst avsluta prenumerationen). Se vår integritetspolicy.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

 

Behöver du rekrytera en strategisk inköpare?

Är ditt behov mer tillfälligt?

Vanliga frågor om våra interimskonsulter

Har ni olika typer av inköpsspecialister?

Vi har både specialister inom olika områden och generalister som kan åta sig flera olika områden inom samma uppdrag.

Hur ser er ersättningsmodell ut?

Vi debiterar en timkostnad för vårt arbete.

Hur snabbt kan ni leverera konsulter?

Vi har alltid en eller flera konsulter som är tillgängliga omgående. Det har förekommit att personer börjat jobba direkt i anslutning till konsultintervjun hos kunden.

Kan jag hyra en inköpschef?

Ja, det kan du göra, både på hel- och deltid.

Var kan ni erbjuda inköpskonsulter?

Vi erbjuder konsulter i hela landet, även på orter där rätt kompetens kanske inte finns att tillgå just nu. Tack vare vårt stora konsultnätverk erbjuder vi god geografisk flexibilitet och våra konsulter är mycket flexibla och kan resa vid behov. Vi har fysiska kontor i Sundbyberg, Göteborg och Malmö med moderna arbetssätt vilket möjliggör effektivt distansarbete mot er vart ni än befinner er.

Vilken typ av konsulter har ni?

Vi kan erbjuda alla typer av roller inom inköp och supply chain!

En typisk konsult hos EFFSO är en trevlig, social och prestigelös person som är flexibel i sitt arbetssätt och samtidigt tydlig i sin kommunikation. Våra konsulter är trygga i konsultrollen och älskar att ta sig an nya utmaningar ute hos våra kunder.

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Urval av kunder efter bransch

Automotive
BorgWarner
CEVT
Kongsberg Automotive
Toyota MH
Energi, Fastighet & Entreprenad
Bravida
NCC
Vattenfall
IT & Telecom
Arelion
Axis Communications
Eltel Networks
Mycronic
Livsmedel & Retail
Ahlsell
Coop Sverige
ICA Gruppen
Menigo
Offentlig sektor
Göteborgs stad
Mölndals stad
Swedavia
Systembolaget
Process- & Tillverkning
Boliden
Envirotainer
Lesjöfors
Sandvik Coromant
Tjänster
High Chaparral
ISS
Kunskapsskolan
Samhall
Övrigt
Bankgirot
MTR
OneMed
Stena Line

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.