Miljöspendanalys

Miljöspendanalys är en kartläggning av utsläpp i leverantörsledet

Detalj av en man i kostym som har en läsplatta framför sig med ett stapeldiagram.

Miljöspendanalys är ett sätt att öka inköps strategiska betydelse

Att genomföra en miljöspendanalys innebär att man på kategorinivå multiplicerar spend (valuta) med miljöindikatorer (CO2-ekvivalenter). Resultatet av detta blir en nulägesbild av våra utsläpp i kategoristrukturen vilket sedan kan användas för att prioritera kategoriprojekt tillsammans med andra faktorer så som ekonomisk potential, risk och genomförbarhet.

Med utgångspunkt i detta kan man sedan skapa en kategoriplan utifrån värdeskapande i organisationen, vilket inte minst är viktigt när man arbetar med kategoristyrt inköp.

Miljöspendanalys korsbefruktar spendanalys med miljöindikatorer

För att genomföra en miljöspendanalys behöver organisationen ha en genomgripande och uppdaterad spendanalys på plats. Miljöindikatorer finns bland annat hos Upphandlingsmyndigheten.

Det är viktigt att spendanalysen matchar nivån på miljöindikatorerna och vice versa. Det är viktigt att granulariteten är samma på både spendanalysen som miljöindikatorerna.

Grafik med två gröna bubblor, spendanalys och miljöindikatorer, som visar hur man beräknar miljöspendanalys.

 

Miljöspendanalysen belyser och visualiserar fördelningen av miljöpåverkan per kategori genom att man korsbefruktar två datakällor.

Nästa steg på resan är att prioritera kategorier där påverkan (eller potentialen) mappas mot genomförbarheten, dvs hur lätt eller svårt det är att genomföra en förändring i den valda kategorin. När prioriteringen väl är gjord rekommenderas att ytterligare iterera resultatet för att säkerställa att analysen är korrekt. En miljöspendanalys baseras på spendvolymen så det är viktigt att förstå såväl miljöpåverkan samt om det finns andra orsaker än inköpsvolym som påverkar spenden. Ett vanligt exempel här är klimatkompensering av resor, som ju fördyrar själva resan men för den delen inte påverkar miljön negativt.

Miljöspendanalysen blir då ett viktigt diskussionsunderlag för utveckling av miljöarbete i organisation, samt ger inköp viktiga insikter som kan användas i kommande upphandlingar och kommunikation med leverantörer.

Webinar: Vad är miljöspendanalys

Miljöspendanalys adderar ytterligare dimensioner till spendanalys och visualiserar hur stort CO2-avtryck som finns i leverantörsleden (Scope 3). I detta webinar delar våra konsulter Gustaf Teneberg Trum och Gabriella Hamner med sig av sin kunskap och sina erfarenheter och de går bland annat igenom: Vad är en miljöspendanalys? Varför ska man göra en och hur går det till när man gör en sådan? Här hittar ni presentationen som visades: Vad är en miljöspendanalys (PDF).

  • När du tar del av webinaret, får du EFFSOs nyhetsbrev som bonus (du kan när som helst avsluta prenumerationen). Se vår integritetspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Porträtt på en blond kvinna i röd kavaj som ser in i kameran och ler.

Vill ni veta mer om miljöspendanalys?

Jag berättar gärna mer om vad vi kan hjälpa till med och hur vi kan stötta er i ert arbete med att utveckla inköp.

 

Jenny Vårlid

Chef Affärsutveckling EFFSO AB

Positiva effekter av miljöspendanalys

  • En kartläggning av leverantörskedjans utsläpp är ofta ett bra diskussionsunderlag i organisationen för att utveckla hållbarhetsarbetet
  • Miljöspendanalysen är en bra utgångspunkt för att prioritera miljöfokuserat förbättringsarbete på kategorinivå
  • Att genomföra en miljöspendanalys är en kunskapsresa för inköp samt för hela organisationen
  • Att arbeta med förbättringar inom miljö och hållbarhet är ett sätt att attrahera och behålla kompetens
  • Inköp är vana att jobba kategorispecifikt och tvärfunktionellt. Att driva förbättringsprojekt med miljöfokus passar därför inköpsorganisationer väl och är ett sätt att öka inköps strategiska betydelse i organisationen.

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Urval av kunder efter bransch

Automotive
BorgWarner
CEVT
Kongsberg Automotive
Toyota MH
Energi, Fastighet & Entreprenad
Bravida
NCC
Vattenfall
IT & Telecom
Arelion
Axis Communications
Eltel Networks
Mycronic
Livsmedel & Retail
Ahlsell
Coop Sverige
ICA Gruppen
Menigo
Offentlig sektor
Göteborgs stad
Mölndals stad
Swedavia
Systembolaget
Process- & Tillverkning
Boliden
Envirotainer
Lesjöfors
Sandvik Coromant
Tjänster
High Chaparral
ISS
Kunskapsskolan
Samhall
Övrigt
Bankgirot
MTR
OneMed
Stena Line

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.