Spendanalys

Spendanalys visualiserar inköpsmönster

En av grundstenarna till kategoristyrning

Jag vill veta mer om spendanalys

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi älskar att prata spendanalys och inköp!

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Så här jobbar EFFSO med spendanalys

Spendanalys innefattar fyra distinkta delar: datainsamling, rensning eller tvättning av data, kategorisering och analys. Datainsamlingen hämtar inköpsdata från alla köp som gjorts över en viss period – oftast 12 till 24 månader. Ofta innehåller data från fakturareskontra felaktigheter, vilket gör att informationen måste tvättas och dubbletter och andra felaktigheter rensas och korrigeras. När all data är rensad, kategoriseras den för att reflektera organisationens kategoriträd. Slutligen analyseras den kategoriserade datan för att fånga insikter och synliggöra den potential som finns inom organisationen.

Spendanalysens fyra grundpelare

 • Datainsamling – Spendanalysen baseras på extern fakturadata från fakturareskontra
 • Rensning av data – Fakturareskontra data innehåller nästan alltid felaktigheter av typen dubbletter, felstavningar och formateringar
 • Kategorisering – Datan kategoriseras i logiska grupper som reflekterar organisationens kategoriträd
 • Analys och visualisering – Analysen skapar insikter som tex leder till rätt prioritering, identifiering av besparingsmöjligheter och uppföljning av beteenden

Rapportering och visualisering

Spendanalys möjliggör tydlig rapportering och visualisering som exempelvis:

 • Volymvärde och paretoanalys
 • Lagerklassifikationer
 • Kategoriträd och inköpsstruktur
 • Portföljanalyser som exempelvis Kraljic, Bensaou, eller Kamann
 • Relationskategorisering

Potentialbedömning nästa steg

Spendanalysen kan sedan användas tillsammans med en bredare analys av inköpsfunktionen – något som vi kallar potentialbedömning. Genom att kombinera spendanalys med analys av produktegenskaper och leverantörsmarknaden kan ytterligare besparingar upptäckas. På så vis blir en spendanalys en viktig beståndsdel för att ta fram en inköpsstrategi – såväl övergripande som för enskilda prioriterade kategorier.

Jenny Vårlid EFFSO

Vill du veta mer om spendanalys?

Kontakta mig så kan jag berätta mer om både spendanalys och Spendency!

 

Jenny Vårlid

Chef Affärsutveckling EFFSO AB

Spendanalys har aldrig varit enklare

En ordentlig spendanalys är A och O. Spendency är ett utmärkt sätt att hålla kontroll på och analysera sin spend då systemet är enkelt att använda, snabbt att installera och inte kräver några förkunskaper.

Ett intuitivt verktyg

Spendency är ett intuitivt drag-n-drop verktyg. Du laddar enkelt in din egen spenddata. Därefter hjälper systemet dig att kontrollera och gruppera denna. Du blir snabbt klar med analysen via det visuella gränssnittet och du kan titta på din data ur olika tidsskalor. Till exempel per år, kvartal, månad. Du kan också jämföra med tidigare perioder och växla löpande mellan kategori-, leverantörs- eller transaktionsvy.

Faktabaserat underlag

När du följer upp din spend med Spendency har du alltid ett faktabaserat underlag till det strategiska inköpsarbetet som till exempel kategoristyrning. Du ser och kan mäta effekterna i neutrala belopp från din egen data och det blir enkelt att delge insikterna till andra intressenter i din organisation. Med andra ord har det aldrig varit enklare att visa vilket konkret värde som inköp bidrar med!

Video play button

Upptäck Spendency!

Spendency är ett smidigt och kraftfullt spendanalys verktyg. Spendency är utvecklat för såväl inköpschefer som vill få en överblick över företagets kostnadsutveckling som för kategoriansvariga som mer i detalj vill studera och strukturera de kategorier som bearbetas. Det är också ett utmärkt verktyg för att kommunicera internt i organisationen hur era kostnader utvecklas över tid.

Spendency är framtaget av personer som under många år arbetat med att hantera spenddata. Vi har erfarenheter från flera andra systemlösningar men tycker inte att någon av dessa har mött våra behov. Klicka på videon till vänster för att upptäcka Spendencys styrkor!

Hur ofta behöver man göra en spendanalys?

Vi använde oss tidigare av en Excellösning som krävde stor handpåläggning. Det innebar att vi inte arbetade så mycket med spenden som vi borde ha gjort. Spendency har gett oss möjligheten att ta tag i vår spend på riktigt och få full kontroll och transparens på ett mycket smidigt och effektivt sätt.

Kenneth Österman, Chief Procurement Officer på Swedavia AB

Kvinna arbear vid laptop

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Urval av kunder efter bransch

Tillverkande industri
ABB
Alfa Laval
Atlas Copco
Boliden
Cale Access
Flir systems
KONE
Lesjöfors
LKAB
Sandvik
SCA
Automotive
Autoliv
Din Bil
Scania
Volvo
Energi
Fortum
Forsmarks Kraftgrupp
GL&V
Mälarenergi
Telge Inköp
Bank & Finans
CitiBank
Länsförsäkringar
SEB
Swedbank
Skandia
Klarna
Bygg, fastighet & infrastruktur
AMF Fastigheter
Bonava
Green Cargo
Infranord
Jernhusen
NCC
Norsk Gjenvinning
Riksbyggen
Rikshem
Skanska
Svenska Bostäder
Offentlig verksamhet
Huddinge Kommun
Jönköpings kommun
Lantmäteriet
Region Sörmland
Region Västernorrland
Riksdagsförvaltningen
Sundbybergs Stad
Swedavia
Övrigt
Apoteket
Aleris
Carema
Kunskapsskolan
Spendrups
Svensk Kärnbränslehantering
Svenska spel
Systembolaget

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.