Jacob Westlund

Jacob Westlund, managementkonsult i Stockholm

Våra managementkonsulter kombinerar inköpskompetens och ett analytiskt angreppssätt med strukturerad metodik för projektledning och förändringsarbete. Här berättar Jacob Westlund om sin bakgrund och om hur det är att jobba på EFFSO.

Började som global inköpsanalytiker

Jag heter Jacob Westlund och kommer från Stockholm. Min resa inom inköp började 2013 då jag fick jobb i Luxemburg som global inköpsanalytiker på ett av världens största företag inom servicevaruhandeln. Företaget startade vid tillfället upp ett centralt inköpskontor som skulle stötta hela koncernen med huvudsakligt fokus på Europa och Nordamerika. Totalt blev det tre år i Luxemburg och under den tiden hann jag även träffa min sambo. I slutet av 2015 började vi känna att det var dags att flytta tillbaka till Sverige. Samtidigt stötte en av mina vänner ihop med EFFSOs egna Per-Arne Jonsson (P-A) på en AW. P-A berättade att EFFSO sökte managementkonsulter inom inköp, och på den vägen är det. Efter en snabb intervjuprocess började jag som managementkonsult på EFFSO i början av 2016.

Allt från resor till högteknologiska kategorier

Sedan dess har jag jobbat med kunder inom offentlig sektor, bygg- och anläggningsbranschen samt processindustrin m.fl. Vad gäller kategorier har det blivit både direkta och indirekta kategorier: resor, MRO, konsulter av alla dess slag, marknadsföring, facility management, högteknologiska kategorier inom försvarssektorn. Utöver det har jag drivit inköpsdiagnoser och levererat EFFSOs inköpsakademi där vi utbildar strategiska inköpare i kategoristyrt inköp.

Stimulerande och utvecklande uppdrag

I mitt nuvarande uppdrag stöttar jag en inköpsorganisation i processindustrin i deras arbete med att implementera och utveckla sitt kategoristyrda inköp. Det har bland annat inneburit coaching i att driva kategoriprojekt, framtagande av långsiktig kategoriplan, framtagning av verktyg och processer, utveckling av arbetssätt etc. Syftet med uppdraget är att utveckla kundens kategoristyrda inköpsorganisation. Att stötta dem i transformationen mot att bli en mer strategisk organisation som arbetar kategoristyrt på riktigt.

Det handlar nästan alltid om förändringsledning

Citat EFFSO Jacob Westlund

Inköp är ett typiskt område där förändringsledning både är verkningsfullt och i många fall eftersatt. Det gör att vi ofta kan komma in och gemensamt med kunden leverera bestående värden.

Jacob Westlund, managementkonsult på EFFSO

Hur är en duktig managementkonsult?

Jag tror att en av anledningarna till att jag är Sveriges bästa managementkonsult inom inköp är att jag är ödmjuk, har glimten i ögat och är prestigelös…

Skämt åsido, jag tror att en bra managementkonsult kan ha många olika typer av kompetenser och egenskaper. Många kunder är trötta på managementkonsulter som kommer in, kikar på lite data på sitt kontor, lämnar en powerpoint à 100 sidor och fakturerar. På EFFSO försöker vi alltid vara lyhörda och komma närmare kunden för att på riktigt kunna stötta dem i sitt arbete med förändringsledning. Vi kan såklart leverera snygga PPT-slides vi med men det är inte därför man väljer oss i första hand.

Kvinna arbear vid laptop

EFFSO, en värld av experter

Det bästa med att jobba på EFFSO är människorna. Inget särskilt originellt svar, men i EFFSOs fall stämmer det verkligen. Vi har alla typer av människor, gemensamt är drivet och intresset för förändringsledning och inköp. Men vill man diskutera något annat än inköp har vi även experter inom samtliga områden man kan tänka sig. Vad sägs om produktivitet, företaget Ericsson, golf, yoga, täljning, musik, surdegsbröd, RPA, algoritmer, problemlösningsmetodik och såklart övriga ämnen (MECE).

Golf, Yatzy och vovve

För några år sedan hittade jag golfen och blev milt sagt biten. På fritiden hittar ni mig därför ofta på en golfbana, alternativt med min sambo och vår nya familjemedlem Elliot (typisk Corona-hund).

Jag har även varit rankad etta i Luxemburg i Yatzy så om någon vill avhandla Yatzy-strategier (ja det finns flera) så är jag alltid öppen för diskussion.

Vänliga hälsningar,

Jacob Westlund (15 i hcp och 339 maxpoäng i Yatzy)

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.