Nyheter 

Krönika: Per Finnhammars nyårskarameller

Nytt år, ny giv! Jag ser fram emot 2019 med tillförsikt, mycket spännande är på gång både hos oss men även på inköpsmarknaden.

Vad händer på EFFSO?

På EFFSO fortsätter vi vår satsning utanför Stockholm med vårt nya kontor i Malmö och vår utökade närvaro Göteborg. Är du inköpschef eller inköpare i någon av dessa regioner kommer du bl.a. märka det genom att vi kommer att köra fler frukostseminarier i Malmö och Göteborg. Våra frukostseminarier brukar vara mycket uppskattade så dem rekommenderar jag verkligen. Vi kommer att presentera resultatet från vår CPO Survey vid ett tillfälle och prata AI inom spendanalys på ett annat.

I april närvarar vi på SOI Konferens (Sveriges Offentliga Inköpares Konferens, möt oss där vetja), och senare i år kommer vi som vanligt att köra vårt uppskattade CPO Round Table. I år utökar vi med några platser för att fler inköpsdirektörer ska kunna delta. Här kommer vi bland annat att fortsätta med våra uppskattade digitaliseringsdiskussioner.

Under 2019 kommer Spendency utrustas med AI (artificiell intelligens). Till en början kommer AI:t främst automatisera delar av kategoriseringsarbetet vilket kommer att spara mycket tid när man ska komma igång. Framöver kommer det även ge insikter om spenden. Det ska bli väldigt spännande att testa tycker jag! För de flesta inköpsorganisationer kan detta mycket väl bli den första AI lösningen inom inköpsområdet.

Vad händer i branschen?

Detta var ett lite axplock av vad vi har på gång. Men nog om oss! Vad händer inköpssverige och inköpsvärlden? Jag har några spaningar som jag vill dela med mig av så här i början av 2019. Jag träffade representanter från ganska exakt 153 inköpsorganisationer under 2018 och baserat på dessa möten vill jag dela med mig av följande spaningar:

  • Digitaliseringstrenden fortsätter och blir ännu starkare. Under 2018 träffade jag bara ett fåtal, mindre än en handfull, inköpsorganisationer som faktiskt gjort något RPA (Robotics Process Automation) initiativ, men nästan alla pratar om det. Den gemensamma nämnaren är att de flesta är osäkra på vad de ska göra. Jag tror att 2019 blir året då inköpsorganisationer på allvar börjar testa robotar och vi kommer få se många pilotprojekt.
  • Det pågår ett omtag inom svenska inköpsorganisationer vad gäller P2P (purchase to pay) och P2O (purchase to order). En intressant observation är att de flesta organisationer inser att de behöver det och vill inte hamna efter i digitaliseringsresan men de flesta har mycket svaga business case bakom implementationerna, i alla fall på kort och mellanlång sikt.
  • Offentliga organisationer ligger före privat sektor vad gäller digitalisering inom inköp men har inte kommit lika långt vad gäller affärsmässighet. Fler och fler offentliga inköpsorganisationer inser att kategoristyrning är rätt väg att gå och att det krävs mer än att organisera sig per kategori för att nå dit. Vi ser början på ett stort kunskapslyft och en transformation inom offentlig sektor som bara kommer att fortsätta under 2019.
  • Det finns en viss nervositet inför en potentiellt stundande lågkonjunktur eller konjunkturinbromsning. Detta leder till att många företag genomför fokuserade inköpsbesparingsprojekt.

Detta är bara några av de spaningar som jag har baserat på de inköpsorganisationer jag pratat med. Har du andra spaningar? Eller tycker du jag har fel? Ring (070-7623737) eller maila mig så diskuterar jag det mer än gärna!

Jag hoppas ni har er planer för 2019 klara, för nu kör vi!

/Per Finnhammar