Nyheter 

Dags för jobbintervju? Här är våra 7 bästa tips!

Så lyckas du med din nästa jobbintervju

Vi på EFFSO har jobbat med rekryteringar av inköpare sedan 2008. Totalt träffar våra rekryteringskonsulter och konsultchefer varje år mellan fem- och sexhundra inköpare som befinner sig på alla tänkbara nivåer. Allt från operativa inköpare, strategiska inköpare, category managers och supply chain managers till inköpschefer. Genom alla dessa möten har vi hunnit samla på oss en hel del erfarenheter och tips. Vill du lyckas bättre med din nästa jobbintervju? Följ våra sju råd nedan!

Vi tror på goda människor

Hos oss försöker vi se intervjusituationen i mångt och mycket som ett samtal där fokus ligger på att prata om tidigare erfarenheter, kompetens och personlighet. Samtalet kan ses som en start på en långsiktig relation där vi ska lära känna dig som person och förstå var du vill nå i ditt arbetsliv framåt. En av EFFSOs värderingar är att vi tror på goda människor. Det gör att vi i grunden har inställningen att alla människor vill göra sitt bästa på sin arbetsplats och att alla passar in någonstans. Det gäller bara för oss på EFFSO att hitta den bästa matchen för varje företag och varje kandidat. En intervju för oss är en ömsesidig dialog. Vi vill förstå vad du som kandidat vill lika mycket som vi söker efter en passande kandidat till vår kund.

Se en jobbintervju som ett samtal

Vi vill att du som kandidat ska få ut så mycket som möjligt av denna dialog. Därför har vi samlat några konkreta råd kring vad du kan behöva tänka på inför och under en intervju med en av våra rekryterare:

1.Det kan låta grundläggande men se till att du är påläst om företaget du söker jobb hos. Förbered gärna frågor att ställa om företaget och tjänsten. Ta även reda på företagets värderingar.

2. Förbered varför du söker tjänsten. På en intervju kan man få frågan ”Varför ska vi anställa dig?” Då kan det vara viktigt att ha tänkt igenom varför man faktiskt söker tjänsten och varför just du skulle passa så bra i rollen.

3. Innan intervjun tänk även ut konkreta exempel på situationer där du har lyckats bra på jobbet. Men även situationer som har varit utmaningar och vad du har lärt dig av det. Varför inte göra en lista som du tar med dig. Det är lättare för oss rekryterare att få en bild av vad en kandidat har för erfarenheter sedan tidigare om hen kan beskriva dem genom konkreta exempel.

4. Det underlättar mycket om intervjuaren kan få ta del av kandidatens personliga drag. Om man inte känner till dem hos sig själv sedan tidigare är ett bra tips att tänka igenom dem innan man går på en intervju. Fråga någon eller några nära bekanta eller kollegor. Grunden är att åtminstone veta sina starkaste sidor och vad man är bra på. Men det gäller även de sidor som man fortfarande känner att man jobbar med och vill utveckla till det bättre.

5. Under själva intervjun, tänk på att svara tydligt på de frågor som ställs. Det är lätt att samtalet svävar iväg när man har mycket att säga men det är viktigt att man ger svar på de frågor som det rekryterande företaget har. Vi som rekryterar måste kunna presentera en tydlig bild av kandidaten efter intervjun.

6. En del intervjuare ställer flera frågor på en gång men försök att lyssna ordentligt på de frågor som ställs. När man svarat på en fråga kan man ställa en motfråga ”Var det svar på din fråga?” om man känner sig osäker.

7. Till sist, det är vanligt att vara nervös inför en jobbintervju. Men glöm inte att rekryteraren som sitter på andra sidan bara är en helt vanlig person. Egentligen finns det ingen anledning att vara nervös utan försök att se det som ett vanligt samtal mellan två parter. En jobbintervju är en dialog där det är lika viktigt för dig som kandidat att få ut all information du behöver om företaget och tjänsten som det är för kunden och rekryteraren att få fram information om dig och dina kvalifikationer.

Hitta ditt nästa jobb genom EFFSO

Det lättaste sättet att hitta nya spännande inköpstjänster är att hålla koll på vår hemsida effso.se under Lediga inköpsjobb eller att följa oss på LinkedIn. Det går alltid bra att skicka in en spontanansökan med cv till EFFSO så tas du om hand och hamnar i EFFSOs databas över intressanta kandidater. Då får vi lättare träff på dig under vår search och kan matcha dig till en tjänst som passar just dig. Och vill du ha tips på hur du förbättrar ditt cv och därmed ökar dina chanser att komma på intervju, läs här.

Lycka till!

Anna Hedre Eidhagen
Chef Rekrytering & Interim

Johan Emthén
Senior rekryteringskonsult