Nyheter 

Julläsning: Årets mest lästa artiklar

Får vi bjuda på lite julläsning? Vår inköpsblogg EFFSO Tools som snart firar 15 år besöks årligen av mer än 45000 inköpare. Sidan är till för alla som arbetar med inköp ur ett professionellt perspektiv eller som siktar på en sådan yrkesbana.

Syftet med EFFSO Tools är att inspirera och leda fram till nya landvinningar inom inköp med hjälp av fakta, kunskap och reflektion. Sidan innehåller artiklar och blogginlägg från 2009 och framåt men vi fyller hela tiden på med nytt innehåll. Bara under 2023 har sexton nya texter sett dagens ljus. De flesta artiklarna pushar vi för i vårt nyhetsbrev.

I slutet på varje år brukar vi göra en sammanställning över årets mest lästa artiklar, och i år är inget undantag. Här är årets mest lästa artiklar i omvänd ordning, att läsa eller läsa om!

10. RAQSCI, ett strukturerat verktyg med flera användningsområden

RAQSCI är en akronym som beskriver en trappa där det på de olika stegen står Regulatory, Assurance of supply, Quality, Service, Cost och Innovation. Tanken är att börja på det första steget och gå uppåt för att bygga en analys och/eller prioritering. RAQSCI underlättar olika beslut om prioriteringar.

9. Total Cost of Ownership: En guide för inköpare

Total Cost of Ownership (TCO) är en ekonomisk analysmetod som används för att beräkna alla kostnader som är associerade med en produkt eller tjänst under hela dess livscykel. I vår TCO-guide förklarar vi vad det är, hur det används och vilka effekter man kan få av att arbeta med det.

8. Kategoristyrningshuset, fundament och pelare

På åttonde plats, en artikel som går tillbaka till de bärande delarna i Jonathan O’Briens ”kategoristyrningshus” och reflekterar över deras betydelse för att uppnå verkliga resultat.

7. Hypotesdrivet arbetssätt, resultat med effektivitet

Förändringsarbete mår bra av ett hypotesdrivet arbetssätt eftersom det hjälper oss att lägga tid på rätt saker genom att stegvis smalna av omfattningen med hjälp av prioritering. På ett effektivt sätt ger det oss underlag för beslut och aktiviteter som skapar relevanta resultat.

6. Att ta fram och implementera effektiva kategoristrategier, varför är det så svårt?

Många inköpsorganisationer upplever att det är svårt att utveckla och genomföra effektiva kategoristrategier, särskilt i dessa tider. Varför är det så och vad kan man göra åt det? Här finns några av svaren!

5. Tail spend: Kostnaden för en stor leverantörsbas blir större och större

Kostnaden för en stor leverantörsbas bara ökar. För att minska organisationens tail spend, är det viktigt att inköp inte bara tittar på pris per enhet för dessa leverantörer, utan även pekar på att processkostnaderna ökar när antalet leverantörer blir fler.

4. Kategoristyrning: Skillnaderna mellan privat och offentlig sektor

Fortfarande får vi höra att kategoristyrning inte fungerar i offentlig sektor. Men det finns inget i principerna i LOU/LUF eller i annan lagstiftning som styr arbetet i offentliga organisationer som utgör hinder för ett kategoristyrt arbetssätt. I den här artikeln förklarar vi varför.

3. Sju goda vanor hos en framåtlutad inköpsorganisation

Vi har fritt valt att anpassa Stephen Coveys sju goda vanor till ledstänger för inköp. Genom att förstå och tillämpa dessa principer kan en organisation uppnå överlägsna resultat och skapa värde för hela företaget. Bli inspirerad du med!

2. Så satte Mölndals stad kategoristyrning på kartan

Mölndal, strax söder om Göteborg, har flera gånger blivit utnämnd till årets superkommun. Stadens chef för Inköp och upphandlingsenheten har även fått ta emot utmärkelsen Handslaget. Läs om hur Mölndals stad satte kategoristyrt inköp på kartan. Ett spännande kundcase!

1. Så kan inköp mäta och generera värde i sämre tider!

Vid inflation, svag krona och lågkonjunktur kan det vara en utmaning för inköpsfunktionen att påvisa sitt värde. Vilket såklart är frustrerande. Men det finns flera sätt att visa resultatet från ens ansträngningar. Den mest lästa artikeln 2023 handlar just om hur inköp kan mäta och generera värde i sämre tider.

Med dessa ord säger vi god jul och gott nytt 2024!

Hör av dig till oss om du vill veta mer, vi älskar att prata inköp. Eller varför inte börja prenumerera på vårt nyhetsbrev? Och vill du läsa om våra tjänster kan du göra det här. Vi ses nästa år!