Erik Hansson

Erik Hansson, managementkonsult

Våren 2022 började Erik Hansson som ny managementkonsult på EFFSO. Vi blev nyfikna på vad som gjorde honom biten på inköp och bad honom skriva ett par rader om sig själv. Här berättar han bland annat om vad han gjorde innan han började på EFFSO och vad han säger till barn (och vuxna) när han ska förklara vad han gör på dagarna.

Jag heter Erik Hansson och kommer från Sveriges sydligaste by Smygehamn. Direkt efter studenten bar det av till Lund för att utbilda mig till civilingenjör inom Industriell Ekonomi med fokus på miljö och supply chain. Där läste jag en kurs i Inköp för en otroligt inspirerande professor som kom från min grannby (shout out till Andreas Norrman på teknisk logistik) och blev biten.

Insnöad på inköp och hållbarhet från dag ett

Året efter kom jag tillbaka som kursassistent i kursen. Sedan dess har jag varit insnöad på inköp, med inslag av hållbarhet. Efter examen flyttade jag till Stockholm och började jobba inom fordonsindustrin. Jag arbetade som strategisk inköpare, affärs- och processutvecklare för inköp och sålde hållbara lösningar inom kollektivtrafik. Och mig veterligen är jag den enda på EFFSO som fått en komplimang om min frisyr av en finansminister i min yrkesutövning!

Vägen till EFFSO gick via Shotluckan i Lund

Första gången jag kom i kontakt med EFFSO var under en arbetsmarknadsmässa. Där, på anrika Shotluckan i Lund, träffade jag allas vår Klara Motavaf och snackade länge och väl om jobbet som konsult inom inköp.

När jag några år senare insåg att jag ville komma till en snabbrörligare miljö hörde jag av mig till en annan av våra duktiga konsulter, Elin Omberg, och resten är – som man brukar säga – historia.

EFFSOs värderingar blev avgörande

Avgörande var även mötet med EFFSOs koncernchef Mattias Hultheimer. Han berättade att när EFFSO tog fram sina värderingar gjorde man så att man skrev ner hur det faktiskt var på EFFSO. Ibland upplever jag att det är tvärtom, företag tar fram värderingar som de sedan försöker leva upp till.

Värderingen ”tro på goda människor” stack ut för mig. Jag har hittills inte sett något annat företag som har med det i sina värderingar. För mitt motto i livet är att alla människor är super-intressanta tills motsatsen har bevisats och jag kände mig direkt hemma i tron att alla är goda.

 

Vad gör en managementkonsult inom inköp?

Erik Hansson EFFSO

Det bästa med att jobba på EFFSO är helt klart de andra konsulterna. Det är en otrolig samling människor. Varma, roliga och väldigt duktiga på det de gör. Hittills har jag aldrig haft söndagsångest och det är för att jag vet att jag ska få träffa detta härliga gäng på måndag morgon!

Erik Hansson, managementkonsult på EFFSO

Bra egenskaper att ha som konsult

Jag tror att den viktigaste egenskapen man kan ha som managementkonsult är att vara kommunikativ och pedagogisk. Även om det finns mycket erfarenhet och referenscase hos oss konsulter är det alltid en ny resa för kunden och personerna som jobbar med inköp. Att då kunna ta med dem på resan och utbilda dem i varför vi gör en transformation eller genomför ett kategoriprojekt – det är A och O.

För egen del så tror jag att min största styrka som managementkonsult är att jag är genuint nyfiken på alla människor jag träffar och vill förstå hur de tänker kring saker och ting. Och jag tycker om att bidra till förbättringar, stora som små.

EFFSO anställda

Att jobba på EFFSO

Det som kännetecknar EFFSO för mig är viljan att ta tillvara på vad alla kan. Är du bra på produktutveckling? Berätta för alla hur det funkar. Har du suttit i många förhandlingar med kontraktstillverkare i elektronikindustrin? Dela med dig av dina bästa tips på hur man når en överenskommelse. Kan du allt om naturvin? Dra ihop en provning för hela kontoret.

Och det bästa med att vara managementkonsult på EFFSO är helt klart de andra konsulterna. Det är en otrolig samling människor.; varma, roliga och väldigt duktiga på det de gör. Och än så länge har jag aldrig haft söndagsångest och det är till stor del för att jag vet att jag ska få träffa det härliga gänget på måndag morgon.

Om crossfit, Södermalm och livet som stand up komiker

På fritiden tycker jag om att träna crossfit, vandra och dricka öl med mina vänner. Nyligen axlade jag den prestigefyllda rollen som barrundeansvarig på EFFSO. Därför blir det helt naturligt att jag visar kollegorna några gömda guldkorn på mitt älskade Södermalm. Ja, jag har en surdeg och testade att vara vegan i ett år…

I ett tidigare liv körde jag en del stand up comedy så jag stör ofta vänner och kollegor med halvskrivna skämt från mina iPhone-anteckningar. Mitt senaste skämt som jag tror har något är en premiss om att min pappa äter mycket grillchips. Om ni gör ett inköpsprojekt med mig får ni showen free of charge.

Vänliga hälsningar,

Erik Hansson

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.