Per-Arne Jonsson

Per-Arne Jonsson, seniorkonsult på EFFSO

Våra managementkonsulter kombinerar inköpskompetens och ett analytiskt angreppssätt med strukturerad metodik för projektledning och förändringsarbete. Här berättar Per-Arne Jonsson om sin bakgrund och om hur det är att jobba på EFFSO.

Hej, jag heter Per-Arne och jag gillar inköp! Eller det kanske inte är just själva inköpet jag gillar, utan allt det som är kopplat till inköp – hitta sätt att göra saker bättre, samarbeta med olika sorters människor, ta reda på fakta om hur det egentligen är, åstadkomma resultat.

Men hur kopplar det till just inköp? I en mer komplex värld med högre krav och mer specialisering är vi mer beroende av andra. Företag och organisationer behöver i allt högre grad dra nytta av och samverka med sina leverantörer på ett klokt sätt. Och det är där inköp kommer in.

Från controller till inköpare

Egentligen skulle jag inte jobba med inköp från början. Mitt första jobb för mer än 30 år sedan var som controller. Min bas var att ta reda på och analysera fakta – och att dra slutsatser av det. Det krävde att jag pratade med många olika människor. Då fick jag ta del av vad som inte fungerade och förslag på hur saker kunde göras bättre. Eftersom jag redan då tyckte att det är dumt om saker görs dåligt när de kan göras bättre började jag dra i trådar för att få till förändringar. En del av de trådarna ledde naturligt nog till olika leverantörer. Och plötsligt höll jag på med inköp. Mitt första inköp? Det var en stor ritningskopiator.

Ett cv fullt av flygplansunderhåll, möbler, media och livsmedel

På vägen fram till idag har jag gjort annat också – verksamhetsutveckling, lagerstyrning, prognosarbete, projektledning m.m. Jag har arbetat med så skiftande saker som flygplansunderhåll, möbler, TV-distribution och livsmedel. Men grundelementen har alltid funnits där – fakta, struktur, påverkan, samverkan, utveckling, resultat. Och människor.

EFFSOs grundsyn är viktig för mig

Citat Per-Arne Jonsson EFFSO

Jag gillar mitt jobb – jag gillar variationen, jag gillar utmaningarna, jag gillar att hjälpa andra att utvecklas, och jag gillar att skapa resultat som har betydelse.

Per-Arne Jonsson, managementkonsult på EFFSO

En mångfald av uppdrag

Under åren på EFFSO har jag fått möjlighet att arbeta med många svåra och roliga uppdrag. Jag har fått lära mig att ”apa” är slang för accesspunkt, jag kan numera en hel del om Livsmedelsverkets riktlinjer för skolmat, jag har fått inblick i beslutsfattandet i offentlig sektor, jag har drivit projekt där kunden kunnat dubbla bredbandskapaciteten utan att öka kostnaderna, jag har stöttat nya inköpschefer och sett dem få gehör i sina ledningsgrupper, jag har tillbringat dagar med att läsa fakturor – och en massa annat. Att vara konsult på EFFSO är att blanda högt och lågt – ofta under en och samma dag. Räddningsplankan är att vi har en metodik att luta oss mot, och att vi alltid kan ta hjälp av varandra. Jag känner att jag i mötet med kunden har med mig alla på EFFSO. All kunskap, all erfarenhet, all vilja.

Det bästa med att vara konsult…

…är när jag får möjlighet att vara med och hjälpa en organisation, en grupp eller en människa att utvecklas och bli bättre. Att få komma in i en organisation och lyssna, ställa frågor, tänka tillsammans, gemensamt hitta struktur och prioriteringar, ge förslag, hjälpa till att omsätta tankar i konkret handling och att fira framgångar. Då känner jag att jag får användning av min långa erfarenhet, min förmåga att kommunicera, hitta strukturer och samarbeta med alla sorters människor.

Kvinna arbear vid laptop

 

Mina drömuppdrag

Genom åren har det blivit ett antal uppdrag där jag hjälpt såväl stora som små företag och organisationer att komma igång med kategoristyrt inköp som en viktig del i att nå sina mål. Jag har också fått sätta tänderna i väldigt konkreta inköpsprojekt – både för att skapa resultat, men också för att visa i praktiken vad man kan uppnå med kategoristyrt inköp. Det har dessutom blivit en hel del föreläsningar och utbildningsdagar för att inspirera eller bidra till människors utveckling.

Jag gillar mitt jobb – jag gillar variationen, jag gillar utmaningarna, jag gillar att hjälpa andra att utvecklas, jag gillar att skapa resultat som har betydelse.

Jobb och fritid samspelar

Lika mycket som jag tycker om nitt jobb, lika mycket gillar jag att komma hem och mötas av mina hundar och katter.

Hem till min trädgård. Varje år planterar jag något nytt. Det är så härligt att se det växa, även om det inte alltid blir som jag har tänkt. (Tips: Nävor.)

Och maten såklart! Jag älskar att laga (och äta) mat, gärna fisk. (Tips: En bit torsk med fänkål, skirat smör, ärtpuré och färskpotatis.)

Hundarna och jag drar ofta ut i skogen på någon av alla de leder som finns kring Stockholm. (Tips: Roslagsleden.)

Musiken är också viktig även om jag numera inte spelar eller sjunger själv. Men jag går på många konserter, främst då med klassisk musik. Det är en speciell känsla att sitta i en konsertlokal och uppleva musiken direkt, oavsett om det är Bachs klaversviter eller nyskriven orkestermusik av nutida tonsättare. (Tips: Berwaldhallen eller Piano Visions.)

Samspelet mellan arbete och fritid är viktigt för mig. Det ger mig inspiration och energi.

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.