Per-Martin Elmgren

Per-Martin, managementkonsult i Stockholm

Våra managementkonsulter är inte bara experter på inköp. De är samtidigt analytiska, strukturerade och vassast i stan på projektledning och förändringsarbete. En av dem är Per-Martin Elmgren som snart firar 10 år på EFFSO.

Per-Martin har varit konsult inom inköpsområdet i hela sitt liv. Han har bland annat arbetat med transformation och utveckling av inköpsorganisationer, implementerat kategoristyrning, gjort komplexa investeringsinköp och utbildat inom inköp. Han sitter med i ledningsgruppen på EFFSO Consulting och har personalansvar för ett flertal konsulter. Vi har intervjuat honom om livet som managementkonsult inom inköp och vad han gillar med EFFSO.

Per-Martin, vad har du för bakgrund?

Jag läste Elektroteknik på KTH och var helt övertygad om jag skulle landa ett tekniskt jobb. Men jag hade en kompis som jobbade som konsult på PIR och just då fanns det en öppning där. Det handlade om ett långt uppdrag i Guatemala vilket jag tyckte lät spännande. Egentligen hoppade jag på det utan att tänka på att det handlade om inköp. Precis som för många andra som jobbar med inköp hamnade jag där av en slump!

Det jag gillade med mitt första uppdrag var att det var så brett. Farhågan att inköp är något väldigt smalt och inte så spännande kom på skam nästan direkt. Mitt intryck var att inköp egentligen inte är så särskilt specifikt, i grunden handlar det om problemlösning. Man får bidra till att lösa viktiga, kritiska problem och genom det skapa värde. Det var det som gjorde att jag fastnade.

Du har varit konsult i 18 år, vad är det du gillar med rollen?

Ha ha, jag har ju inte varit något annat så jag har svårt att jämföra. Det blev drygt 8 år på PIR och nu 10 på EFFSO. Men en sak jag tänkt på det är den här bilden av att konsultyrket är svårt att kombinera med ett vanligt liv. Det har jag aldrig känt! För mig har det alltid gått väldigt bra.

Det handlar om att ha en arbetsgivare som tillåter flexibilitet, men man måste också själv se till att inte jobbet tar över huvudet på en alltför mycket. Jag är duktig på att ”klippa” dvs. när jag är på jobbet är jag på jobbet, när jag inte är på jobbet är jag inte på jobbet. Vilket givetvis kan bli en utmaning om man hamnar i uppdrag som kräver många resor men det har inte varit några problem på EFFSO.

EFFSO anställda

Hur kom du i kontakt med EFFSO?

Återigen via en bekant. Jag har en kompis som kände Mattias Hultheimer, EFFSOs dåvarande VD. När jag träffade Mattias kändes det rätt nästan direkt, även känslan jag fick på kontoret. Alla jag träffade verkade så prestigelösa men ändå väldigt smarta och drivna. Det som lockade mig till EFFSO, det stämmer förfarande. Det finns så många smarta människor, utan att det är vassa armbågar eller prestige.

Kul också att ha en massa unga kollegor! Jag gillar att hänga på när fest- och idrottskommittén hittar på aktiviteter. Nu senast anmälde jag mig till gymnastiken! Vi får se om jag kommer levande därifrån…

Porträtt på mörkhårig man i vit skjorta och mörkblå tröja som ser in i kameran och ler.

Inköp är egentligen inte så särskilt specifikt. I grunden handlar det om problemlösning. Man får bidra till att lösa viktiga, kritiska problem och genom det skapa värde. Det var det som gjorde att jag fastnade!

Per-Martin Elmgren, managementkonsult på EFFSO

Hur skulle du beskriva dig själv och din erfarenhet?

Mina styrkor är att jag är positiv och lösningsorienterad, och jag gillar att jobba i grupp och i team. Jag är duktig på att involvera och tillsammans komma på lösningar. Förhoppningsvis uppfattas jag även så av mina uppdragsgivare; pigg och glad, och enkel att samarbeta med!

De senaste åren har jag framförallt arbetat för olika svenska myndigheter. Det har rört sig om att etablera kategoristyrning dvs. att hjälpa dem att gå från en mer traditionell till en kategoristyrd inköpsorganisation, den sortens förändringsprojekt. Men jag har också erfarenhet från telekom/IT, entreprenad, finans, detaljhandel och processindustrin. Förutom implementering av kategoristyrning har jag gjort investeringsinköp och utbildat våra kunder i inköp.

 

 

Närbild på en hand som håller i en liten grön kvist.

Har du något drömuppdrag och hur ser det ut?

Nej, jag ser inte det så tydligt framför mig. Jag ser det roliga i det dagliga. Det är ganska mycket upp till en själv att göra varje dag till en ”dröm” eller i alla fall en bra och rolig dag. Och jag tror inte alltid det är det där yttre som formar det roliga utan jag tror man skapar det själv i det lilla, och i det man gör här och nu.

För mig är det naturligt att tänka så, det är något jag har fått med mig från mina föräldrar. Men jag tror att man kan träna upp den förmågan. Jag har hört olika tips från mina kollegor på EFFSO. Allt från att varje kväll vid middagsbordet säga en bra sak som man är tacksam för till att ha som ritual att när man borstar tänderna på kvällen lista tre bra saker som hänt under dagen.

Vad gillar du att göra på fritiden?

Allt som har med äventyr och uteliv att göra. Att vara i bergen, åka skidor, bestiga berg eller vandra. Och havet! Jag är mycket på sjön och seglar. Mest runt Stockholm men också ner mot Sankt Anna skärgård eller lite uppåt mot Åland.

Det bästa är när jag får med mig familjen. Förra sommaren var vi på Galdhøpiggen, Norges högsta berg på 2469 meter. Det var en rejäl utflykt men döttrarna fick blodad tand, det var roligt!

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.