Mariam Barati

Mariam Barati, vår praktikant på distans

Mariam, som läser till Public Bid Manager, gjorde under våren sin LIA 1 på EFFSO. Vi intervjuade henne för att höra hur det kom sig att hon valde denna inriktning och hur hon upplevde att göra sin praktik på distans.

Under värsta pandemin blev vi med praktikant. Och inte vilken praktikant som helst: Förutom att Mariam Barati tillbringade drygt tio veckor på EFFSO Upphandling i våras har hon varit en av EFFSOs största LinkedIn-ambassadörer genom tiderna. Vi blev nyfikna på Mariam och ställde några frågor om vad som fick henne att läsa till Public Bid Manager, varför hon valde EFFSO för sin praktik – och hur praktiserar man ens på distans?

Hej, Mariam! Berätta lite om dig själv.

Jag läser till Public Bid Manager på IHM Business School. Det är en distansutbildning på 80 veckor, varav 23 veckor är praktik. När vi är klara ska vi kunna jobba som anbudsgivare, men även som upphandlare eller inköpare. Men jag är jätte-nöjd med utbildningen! Det är en bred utbildning. Roligast (och nyttigast!) har varit juridik-kursen. Jag sadlade om från turism- och hotellbranschen där jag hade jobbat nästan hela mitt liv. Närmast kommer jag från en tjänst som Meeting Event Planner på Sheraton Stockholm där jag trivdes väldigt bra. Men det är ju en skör bransch som vi alla har sett och det är skälet till att sadlade om.

Varför blev det offentlig upphandling?

Just när jag funderade på vad jag skulle byta till var det mycket skriverier om offentlig upphandling i media och det gjorde mig nyfiken. Så jag läste på vad det innebär och tyckte att det lät spännande. Sedan gillar jag att jobba med människor och är van från min tidigare bransch att handskas med många olika människor så det kändes bekant. Jag är också van vid korta deadlines och ibland stressiga situationer. Så jag sökte till IHM och meningen var från början att vi inom ramen för kursen skulle ha några fysiska träffar i Göteborg, men de blev inte så många av förklarliga skäl.

Och hur hamnade du på EFFSO?

När det var dags att söka praktik läste jag på om olika företag som jobbar med offentlig upphandling och hamnade på EFFSOs hemsida. Och det här vågar jag knappt säga högt, men jag sökte bara till EFFSO. Det som lockade var att ni är ett konsultbolag och jag tänkte att det ger möjlighet att få uppleva olika slags uppdrag och upphandlingar. Dessutom tyckte jag om era värderingar och att ni på riktigt verkar bry er om människorna ni jobbar med. När jag sedan fick kontakt med Emil [Andrén, VD för EFFO Upphandling] kändes det klockrent.

Hur har praktiken fungerat under pandemin?

Vi har arbetat nästan helt uteslutande på distans. Vi har hörts ofta över antingen mail, telefon eller Slack – och det har gått jätte-bra. En av de få gångerna jag var inne på kontoret var min första dag. Jag skulle få information från Emil och hämta en dator. Rätt som det är säger han ”jag tänkte att du skulle få vara med på ett kundmöte som vi har alldeles strax”. Rena drömmen för en praktikant. Ingen mjukstart direkt men super-spännande! Det är inte jätte-lätt att hitta en LIA för oss som läser Public Bid Manager men vi hittade ett arbetssätt som fungerade och under 10 veckor satte jag mig in i fler upphandlingar än jag trodde var möjligt. Och jag kan säga att jag hade stor nytta av juridik-kursen!

Mariam, det var roligt att höra! Och vad händer nu?

Nu är jag tillbaka i skolbänken igen. Nästa praktikperiod på 15 veckor börjar i januari nästa år, därefter blir det uppsats och examen under våren. Och jag har fortsatt att hålla kontakt med EFFSO, planen är att jag ska tillbaka dit för min LIA 2. Förra gången gick det så fort, det kändes som att jag precis hade börjat bli varm i kläderna när det var dags att gå tillbaka till skolan. Men annars så njuter jag av hösten för att fotografera naturen är ett stort intresse och inget slår den tidiga höstens vackra färger. Sedan älskar jag också att resa. Men det jag tycker allra, allra mest om det är att umgås med min lilla dotter. Jisses vad man lär sig genom att argumentera med en sexårig tjej!

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.