Inköp som tjänst

Vi garanterar realiserade besparingar

Inköp som tjänst, så går det till

Vi har under 15 års tid arbetat för att förbättra inköp av indirekt material. Genom ett partnerskap med EFFSO får ni tillgång till den kunskap, de verktyg och de experter vi har för att optimera inköp av indirekt material och tjänster.

Genom att outsourca inköp drar ni nytta av vårt strukturkapital och våra stordriftsfördelar och kan införliva dessa i er inköpsorganisation. Det leder till högre besparingar och ofta även en högre servicegrad. Här förklarar vi lite mer djupgående vad inköp som tjänst är.

Outsourcing av indirekta inköp

När det gäller outsourcing av inköp handlar det inte bara om huruvida man betraktar inköp som en kärnkompetens eller en stödkompetens. Det finns utöver det många andra aspekter som man bör beakta. Men vi vet att det finns en rad situationer där inköpet blir mer effektivt i outsourcad form än under eget tak. Ett sådant område är vissa indirekta inköp där spenden och/ eller inköpsfrekvensen är låg. I de fallen blir det mer effektivt att dela kostnaden med andra företag än att ha egen personal med hög strategisk kompetens.

Vårt arbetssätt

När EFFSO levererar inköp som tjänst gör vi det baserat på en affärsmodell som heter ”vested”. Grundprinciperna för en vested-affärsmodell bygger på att kunden och leverantören etablerar ett gemensamt mål för vad man ska uppnå, och ersättningen till leverantören baseras på hur väl man uppfyllt dessa mål. Syftet är att ge leverantören utrymme att använda sin fulla kompetens och kreativitet för att nå de uppsatta målen. Sedan mäter man resultatet mot måluppfyllnad, inte enskilda aktiviteter.

Vi arbetar med full transparens och låter er ta alla viktiga beslut som t ex vilka typer av förbättringar som vi ska driva och vilka leverantörer som är aktuella. Även om externa resurser driver arbetet kommer ni att fortsätta ha full kontroll. Vi är så övertygade om att vårt sätt att driva arbetet är det bästa att vi gärna kopplar vår ersättning till uppnådda effektiviseringsmål, vilket begränsar er risk.

Ni får en komplett lösning

Ni får en komplett lösning som består av marknadens bästa verktyg för indirekt material, all vår ackumulerade kunskap inom de olika indirekta kategorierna och våra duktiga medarbetare. Att alla våra medarbetare är tränade i att driva inköpsprocesser och förändringsledning med hjälp av ett faktabaserat tillvägagångssätt gör ju inte saken sämre. Läs mer om outsourcing av inköp.

Porträtt på en blond kvinna i röd kavaj som ser in i kameran och ler.

Vill du veta mer om inköp som tjänst?

Kontakta mig så berättar jag gärna mer om våra projekt hos våra kunder!

 

Jenny Vårlid

Chef Affärsutveckling EFFSO AB

En man och en kvinna ser tillsammans på en datorskärm.

Vår kategori- och metodikkompetens

Genom våra kategoristyrningsprojekt har vi byggt upp en gedigen kunskapsbank av anonymiserad benchmarkdata för den nordiska marknaden. Vi kallar den Mission Control Center, en central funktion med dedikerade resurser som gemensamt med våra projekt bygger kategori- och metodikkompetens. Exempel på kompetens som skapas är benchmarkdata, information om leverantörsmarknaden och RFI/RFQ-mallar. MCC stöttar även i projekt gällande exempelvis analysarbete, central kategorikunskap och kategoriexpertis.

Genom ett partnerskap med EFFSO får ni inte bara tillgång till marknadens bästa verktyg för indirekt material och våra duktiga medarbetare. Ni får även tillgång till all vår ackumulerade kunskap inom de olika indirekta kategorierna. Allt för att optimera inköp av indirekt material och tjänster och möjliggöra snabbare och bättre resultat!

Vanliga frågor om inköp som tjänst

1. Vad gör er på EFFSO unika inom det här området?

Vi har väl utvecklade verktyg och metodik för den här typen av arbete. All vår personal är tränad i vår metodik som utvecklats i snart 15 år. Vi driver projekt inom de indirekta kategorierna flertalet gånger varje år. Detta gör att vi får skalfördelar och bygger upp gedigen kompetens inom varje kategori.

2. Finns det någon risk att vi tappar kontrollen eller att ni tar fram avtal som inte passar oss?

Nej, det behöver ni inte oroa er för. Vi driver alla processer med djup förankring och alla viktiga beslut ligger kvar hos er. Dessutom kopplas ofta en del av vår ersättning till realiserade förbättringar vilket gör att den viktigaste faktorn för oss är att de lösningar vi tar fram används.

3. Vad kan ni lova oss?

En snabb förändring från reaktivt till proaktivt inköp och en ROI på 3 – 5 gånger pengarna.

4. Hur mycket måste jag som kund involvera mig i det dagliga arbetet?

Vi arbetar självständigt så att ni bara behöver medverka för att bistå med kunskap om era behov och fatta beslut om vilka lösningar som ska genomföras.

5. Kan ni åstadkomma förändring när era konsulter inte är en del av vår organisation?

Vi finns långsiktigt på plats hos er och säkerställer att de besparingar som vi identifierar och implementerar också blir realiserade.

6. Vad ytterligare kan jag förvänta mig?

Vi lämnar efter oss en mycket god struktur och uppföljning av era leverantörsavtal.

Kostymklädd man som jobbar med statistikgrafer på en läsplatta.

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Urval av kunder efter bransch

Automotive
BorgWarner
CEVT
Kongsberg Automotive
Toyota MH
Energi, Fastighet & Entreprenad
Bravida
NCC
Vattenfall
IT & Telecom
Arelion
Axis Communications
Eltel Networks
Mycronic
Livsmedel & Retail
Ahlsell
Coop Sverige
ICA Gruppen
Menigo
Offentlig sektor
Göteborgs stad
Mölndals stad
Swedavia
Systembolaget
Process- & Tillverkning
Boliden
Envirotainer
Lesjöfors
Sandvik Coromant
Tjänster
High Chaparral
ISS
Kunskapsskolan
Samhall
Övrigt
Bankgirot
MTR
OneMed
Stena Line

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.