Nyheter 

Här är sommarens bästa lästips inom inköp

Sommarledighet är för många lika med återhämtning. Men även läsning. Kanske föredrar du snabblästa deckare, eller så vill du ta igen det du inte hunnit läsa under året. Kanske den där inköpsboken- eller rapporten. Eller varför inte både och? Vi frågade våra kollegor på EFFSO om de har några inköpsrelaterade lästips.

1. Om du vill läsa något om inköp i sommar så bör du läsa The Hackett Group’s ”2019 CPO Agenda: Building Next-Generation Capabilities” tipsar Mattias Hultheimer, EFFSOs grundare och koncernchef.

2. Eller varför inte läsa om Jonathan O’Briens bok om ”Category Management in Purchasing”? Den är alltid läsvärd tycker Håkan Matsson, ev av våra strategikonsulter. Han tipsar även om: ”Är inköpare kompetensnomader?” på Tools. Och vill man ha en enkel och tydlig, typisk solstolsbok, läs ”Getting to Yes: Negotiating an agreement without giving in” av Roger Fisher och William Ury.

3. Per-Arne Jonsson, senior advisor och konsult på EFFSO, rekommenderar i sin tur vår kollega Arvid Fredins whitepaper ”Så lyckas du med kategoristyrt inköp i offentlig sektor”. Den hittar du här.

4. Maria Trulsson, senior konsult hos oss, tipsar om ett inlägg på Tools som hon har skrivit tillsammans med Arvid Fredin. Det handlar om förändringsledning ur ett inköpsperspektiv: ”Jag tycker att det är inspirerande att lyfta blicken emellanåt och inse att det vi gör är att driva förändring. Helt plötsligt finns det en massa att läsa, lära och utvecklas inom!” säger Maria.

5. ”Utan tvekan, Magnus Carlssons senaste bok”, meddelar Arvid Fredin, partner på EFFSO. Boken, ”Kategoristyrt inköp. Lärdomar från IKEA” kom nyligen ut i en ny reviderad upplaga.

6. Vårt entreprenadgäng, genom Peter Eklund som är senior inköpskonsult, låter hälsa att följande rapport har stort läsvärde: ”Entreprenadupphandlingar: Hur kan byggherrar främja effektivitet och innovation genom lämpliga upphandlingsstrategier?”

7. Men all läsning kan inte handla om inköp. Här kommer ett tips från Per Finnhammar, VD för EFFSO AB och tidigare säljchef. Är han inte på golfbanan eller på gymmet, hittar du honom i löparspåret. Han rekommenderar ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna” av Anders Hansen. Den finns även som föreläsning och som ljudbok.

8. Vill du förkovra dig en aning inom marknadsföring och kommunikation, kommer här en must-read från vår marknadschef Michèle Sandstedt: ”Bang for the Buck: Kommunikation som skapar resultat” av Erik Modig, forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Boken fick häromåret utmärkelsen Årets Marknadsföringsbok av Sveriges Marknadsförbund. Kika här.

9. Och slutligen, vill du koppla bort inköp över sommaren genom att läsa en riktigt bra deckare, kan vi föreslå Silvervägen av Stina Jackson. Boken utnämndes till Bästa Svenska Kriminalroman 2018. ”Det är en alldeles eminent skriven spännande bok med trevliga drag av ett poetiskt språk, och den utspelar sig också i närheten av de trakter där jag helst spenderar tid” säger Nils Lundgren, EFFSOs grundare och VD för EFFSO Tech.

Trevlig läsning önskar vi på EFFSO!