Nyheter 

Nytt cv på gång? Här är EFFSOs tre bästa cv tips!

Coronapandemin har tvingat många yrkesverksamma att söka nytt jobb eller nya konsultuppdrag. Även inom inköp. Men även om man inte behöver byta tjänst är det bra att ha ett uppdaterat cv och just nu har många av oss den där extratiden som annars inte finns. EFFSOs rekryteringskonsulter och konsultchefer arbetar uteslutande med inköps- och supply chain relaterade roller och det finns tre saker de vill se mer av i en inköpares cv: djup, relevans och tydlighet. Läs deras tre tips på hur du förbättrar ditt cv!

Vi upplever mycket märkliga tider nu, det råder ingen tvekan om det. Som en konsekvens av coronapandemin har många sett sig tvungna att söka nytt jobb eller nya konsultuppdrag. Så även inom inköpsvärlden. Men oavsett vad som händer är det alltid bra att ha ett någotsånär uppdaterat cv och just nu finns den där extratiden som man annars inte har. Därför menar vi att det inte finns en bättre tid än nu för att fila på sitt cv. Och det finns hjälp att få i form av olika mallar och verktyg. Vi fokuserar här på själva innehållet.

Vi rekryteringskonsulter och konsultcheferEFFSO arbetar uteslutande med inköpsrelaterade roller och oftast på inköpsspecialist- eller inköpschefsnivå. Inför våra hundratals intervjuer som vi gör varje år går vi igenom många cv:s och vi upplever att det inte alltid framgår vad inköpare vill, kan och vad de är bra på. När vi summerar våra insikter ser vi framförallt tre områden som ofta saknas eller behöver förtydligas. Vi vill se djupare information, ha därför med de där detaljerna som ”gör det”. Ta med det som är relevant för den tjänsten du söker, och se till att vara så konkret och tydlig som möjligt med det du arbetat mest med.

cv tips 1: Detaljerna som gör det

Det finns ett par saker som vi ofta upplever som otydliga när vi läser en inköpares cv. Vi vill därför framhålla att för vardera av de positioner du väljer att lyfta fram vill vi gärna ha djupare information, som till exempel:

Skriv vilka inköpskategorier du har hanterat. Om du arbetat med direkt material eller indirekt material är ju dessa två ofta indelade i underliggande kategorier. Specificera dem.

Titlar/tjänster inom inköp benämns ofta olika på olika företag, eller benämns på samma sätt men innebär olika arbetsuppgifter på olika företag. Det är inte alls självklart för oss som läsare att t.ex. en Category Manager i en organisation arbetar med samma saker som en Category Manager i en annan organisation. Beskriv därför vad din roll omfattade avseende arbetsuppgifter, ansvar och befogenheter på just det specifika bolaget. Tänk på att nämna personalledning och glöm inte att specificera antal personer du haft personalansvar för. Det kan spela ganska stor roll om det rör sig om en respektive 70 personer.

Även fritidsintressen är positivt att ta med. De beskriver dig som person och kan hjälpa ditt cv att sticka ut.

cv tips 2: Relevans är A och O

Vi upplever att många gärna vill få med allt som de har hunnit med under alla sina arbetsår men tyvärr är det sällan allt är relevant i nutid. Tänk på hur du vill att läsaren ska minnas dig efter att ha läst ditt cv. Vilka branscher, företag och roller/titlar vill du ska ligga överst i läsarens ”minnesbank” efteråt?

Det mest relevanta i ditt cv är det du har arbetat med och framförallt åstadkommit under de senaste åren. Det är svårt att ange en exakt tidsgräns för vad som räknas till senaste år men vi på EFFSO rekommenderar att du fokuserar på de senaste 10 åren. Arbetslivserfarenhet som sträcker sig längre än det kan du beskriva betydligt kortare.

De flesta inköpar-cv:n vi läser tar upp vilken spend och/eller CAPEX man har ansvarat för vilket vi anser är både nödvändigt och bra. Med andra ord, om du inte gör det finns en risk att ditt cv betraktas som mindre intressant.

Eftersom många företag har internationella ägare och/eller samarbetspartners är det också nödvändigt att du har ett cv på både engelska och svenska.

cv tips 3: Konkretisera och tydliggör

Var så konkret och tydlig som möjligt kring vad du arbetat mest med. Lyft särskilt fram vad du åstadkommit som gett tydliga resultat. Vi rekommenderar att du skriver en kort sammanfattande text i början av dokumentet, där du förslagsvis lyfter fram de erfarenheter som gör just dig till rätt person för den specifika tjänsten eller uppdraget.

Oavsett vilken nivå du befinner dig på bör du på ett tydligt och konkret sätt kunna berätta vad du har arbetat med och vad du behärskar som till exempel språk, datasystem m.m. Ställ dig frågan om det framgår i ditt cv vad du vill och kan? Får du fram vad du är bra på? Låt andra läsa igenom och ge dig konstruktiv feedback!

Söker du dig till olika typer av roller, tjänster eller uppdrag? Anpassa ditt cv till respektive roll i så fall. Det bör tydligt framgå att du vill till en roll någon annan erbjuder, inte från din nuvarande roll.

Har du tidigare varit på chefsnivå men nu valt att kliva av karriärtrappan för att istället arbeta som konsult? Många uppskattar att få utvecklas mer i bredd än höjd efter en tid som chef/ledare. Men återigen – vinkla ditt cv. Kanske är det till och med så att det är till din fördel att tona ned dina tidigare chefs- och ledarroller? Beroende på vilken roll och nivå du tänker dig – betona ledarerfarenheter, erfarenheter av projektledning, specialisterfarenheter, förhandlingserfarenheter, erfarenheter av upphandlingar m.m. för att påvisa inom vilka områden och i vilka roller du kan bidra bäst.

EFFSOs check-lista för ett bättre cv

  1. Fokusera på de senaste tio åren. Arbetslivserfarenhet som sträcker sig längre än det kan du beskriva betydligt kortare.
  2. Titlar är klurigt och svåra att jämföra. Det är viktigt att det framkommer vad din roll innebär avseende arbetsuppgifter, ansvar och befogenheter i den specifika organisationen.
  3. Var så konkret och tydlig som möjligt kring vad du arbetat mest med och lyft särskilt fram vad du åstadkommit som gett tydliga resultat.
  4. Nämn de inköpskategorier du har hanterat samt vilken spend och/eller CAPEX du ansvarat för.
  5. Tänk på att nämna eventuell personalledning. Om du har haft personalansvar, specificera antalet personer du haft ansvar för.
  6. Oavsett vilken nivå du befinner dig på berätta på ett tydligt och konkret sätt vad du har arbetat med och de specifika kompetenser du behärskar som t.ex. språk, IT-system.
  7. Glöm inte dina fritidsintressen, de kan hjälpa ditt cv att sticka ut!
  8. Många inköpsroller är globala. Det gör att du behöver ha ett cv på både engelska och svenska.
  9. Söker du dig till olika typer av roller/uppdrag? Anpassa ditt cv till respektive roll. Ibland kan det till och med vara en fördel att tona ned dina tidigare chefs- och ledarroller.
  10. Skriv en kort sammanfattande text i början av dokumentet som beskriver dig, din kompetens och dina färdigheter och vad som gör dig unik. Låt någon annan läsa och komma med inspel!

Lycka till!

Om du vill ha mer inspiration till ditt cv eller har funderingar du vill bolla, hör gärna av dig till oss:

Anna Hedre Eidhagen
Chef Rekrytering & Interim
+46 734 13 32 05 anna.h.eidhagen@effso.se

Johan Emthén
Senior rekryteringskonsult
+46 708 53 63 43 johan.emthen@effso.se

Cecilia Stenberg
Konsultchef
+46 729 95 93 03 cecilia.stenberg@effso.se

Pia Wilgodt
Konsultchef
+46 736 40 21 81 pia.wilgodt@effso.se