Nyheter 

10 tips för julens bästa läsning

Det här är inte som väntat en lista över inköpsböcker eller inköpsrapporter. Det här är tips på böcker som inspirerar och får dig att drömma. Extra viktigt i år!

1. En person som läst och lyssnat mycket i år är EFFSOs styrelseordförande, Per Tjernberg. Ett snabbt och enkelt tips är serien ”Historien om ett företag”. För dig som vill veta allt om några av Sveriges mest folkkära företag, entreprenörer och varumärken.

2. Vår koncernchef, Mattias Hultheimer, är inne på samma spår och tipsar om ”Breven berättar, Ingvar Kamprads visionära ledarskap på IKEA”. Boken består av en rad viktiga affärsbrev signerade Kamprad själv med kommentarer och anekdoter från författaren Staffan Jeppsson, Kamprads assistent under många år.

3. Vill du läsa en riktig klassiker bland ledarskapsböcker, varför inte plocka fram ”Riv Pyramiderna” av Jan Carlzon. Ett tips från Per-Martin Elmgren, managementkonsult på EFFSO: ”Den är från 1980-talet men känns fortfarande aktuell!”

4. Per-Martins kollega, Johan Nygren, vill lyfta fram ”Sapiens: En kort historik över mänskligheten” av Yuval Noah Harari. En favorit hos många på EFFSO: ”Den är helt enkelt intressant, ovanlig och tänkvärd” säger Najda Cengic, vår ekonomiansvarig.

5. Johan Emthén, allas vår ”Rekryterings-Jocke” lyfter fram ”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby. Boken tar upp framväxten av kriminella klanstrukturer i Sverige, främst i Angered i Göteborg.

6. Per-Arne Jonsson, managementkonsult med lång erfarenhet av offentlig sektor, är extra förtjust i ”Ännu ett liv” av Theodor Kallifatides och utnämner den till Årets bok 2020. Den handlar om att hitta tillbaka till skrivandet igen. ”En njutbar, lätt och filosofisk skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång” enligt Bokus.

7. Från Per-Arne är det inte långt till Emil Andrén, VD för EFFSO Upphandling. Emil kommer med två tips. Det första är: ”Swede: Svenskamerikanen som överlevde Pearl Harbor” av Thomas Tynander. En annorlunda utvandrarberättelse om Emery ”Swede” Lundquist vars familj emigrerade från Roslagen i början av 1900-talet, i skuggan av första världskriget.

8. Emils andra tips är ”Simma med de drunknade” av Lars Mytting. En spännande släktkrönika om en föräldralös bondpojke som beger sig ut i världen för att finna sina rötter. Romanen fick det prestigefulla norska Bokhandlerprisen 2014.

9. Det har inte varit läge att bege sig ut i världen under 2020. Som tur är finns det mycket att upptäcka på hemmaplan! Jenny Vårlid, affärsutvecklingschef gillade allra mest boken som i somras delades ut till alla anställda på EFFSO: ”Vandra i Stockholm: 62 natursköna dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder” av Fredrik Hjelmstedt, Jonas Sundvall m.fl.

10. Sist men inte minst, till dig som jobbar med marknadsföring B2B :”Content marketing för alla” av Joakim Arhammar och Pontus Staunstrup. ”En ovärderlig handbok som kommer väl till pass när vi ska vidareutveckla innehållet på Tools” hälsar vår marknadschef Michèle Sandstedt.

Trevlig läsning och god Jul önskar vi på EFFSO!