Nyheter 

Lästips för mellandagarna

Julledighet är ofta förknippat med reflektion och återhämtning. Men även läsning, kanske uppkrupen i en soffa med en kopp te? Vi frågade några kollegor på EFFSO vad de planerar att läsa i jul. Det blev inte som väntat en lista över inköpsböcker eller inköpsrapporter. Nej, det här är tips på böcker som inspirerar och får dig att drömma. Kanske även att agera. Extra viktigt i dessa tider!

Våra 9 tips för julig och ljuvlig läsning

1. Mattias Emanuelsson, managementkonsult på EFFSO, vill läsa Daniel Kahnemans Brus ”för att förstå vad som stör oss i vårt beslutsfattande”. Daniel Kahneman är känd för sin bok ”Tänka, snabbt och långsamt”.

2. Vår affärsutvecklingschef, Jenny Vårlid, har nyligen klickat hem den nyutgivna ”Procurement with purpose” som kom ut nu i december. Författare: Peter Smith och Mark Perera. Det finns även en hemsida på temat.

3. På Jennys nattduksbord ligger även “Jag kan ha fel”, Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnade en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk. ”Där finns så mycket klokskap att reflektera över och ta till sig som människa både privat och på arbetet!”

4. Anna Hedre Eidhagen, chef över rekrytering och interim, och som haft ett synnerligen intensivt år tänker lämna inköpslitteraturen därhän. ”När kräftorna sjunger” är hennes val för julledigheten 2021. Boken är skriven av Delia Owens och blev vald till Årets Bok 2020.

5. ”Under julen tänker jag läsa årets nobelpristagare Abdulrazak Gurnah eftersom jag dels tycker att det är viktigt att lära av historien och framför allt att vi alla måste tänka på att vi har ett gemensamt ansvar i en värld där långt ifrån alla haft samma tur i livets lotteri” säger Kristina Tengroth, administrativ chef på EFFSO.

6. Per-Arne Jonsson, seniorkonsult på EFFSO, tipsar om Grahn-Hinnfors ”Sträckande sig uppåt mot ljuset”: ”En biografi över Signe Maria Thiel som föddes som fosterbarn och gjorde en klassresa som maka till den affärsmannen och konstmecenaten Ernest Thiel. Boken ger en fascinerande, och delvis obehaglig, inblick i Stockholms konst- och kulturliv kring förra sekelskiftet. Och återigen en skildring av en ’bortglömd’ kvinna i maktens centrum”.

7. Men även Lars Lerins ”Kråksommar” ligger på Per-Arnes läsbord. Med motiveringen: ”det är en enkel och vacker liten bok som berättar en historia i rättfram text och underfundiga bilder. Den tar inte lång tid att läsa, men den stannar kvar i tanken länge”.

8. Vår marknadschef, Michèle Sandstedt, vill läsa ”EMPATI är en god affär” skriven av Michael Dahl. ”För som författaren yttrycker det, ’Empathy matters, empathy pays’. Empati är en stor del av våra företagsvärderingar och företagskultur. Och det behövs mer empati i världen!” Finns även som e-bok.

9. Michèle vill även tipsa om ”1795”, den tredje boken i Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi. ”Brutal och fängslande på en och samma gång. En riktig käftsmäll!”.

Trevlig läsning och god jul önskar vi på EFFSO!