Kundcase Härryda kommun

Så kom Härryda igång med kategoristyrt inköp

För två år sedan fick Marlene Sahibzada, Upphandlingschef på Härryda kommun, det politiska uppdraget att se över kommunens inköpsorganisation. Det blev startskottet för att se över såväl organisation som arbetssätt inom inköp.

Härryda, kommunen som vågar

Härryda, med Mölnlycke som centralort, är en kommun som ligger mellan Göteborg och Borås. Här bor runt 40 000 invånare. Förra året blev kommunen utnämnd till Årets Superkommun 2022 och det lokala företagsklimatet är bland det bästa i Sverige. Enligt Svenskt Näringslivs undersökning 2021 rankades kommunens företagsklimat som bäst i Västra Götalands län och näst bäst i hela landet.

Kommunen har höga ambitioner och vill bidra till en hållbar utveckling i regionen genom att vara ett föredöme i arbetet med de globala målen i Agenda 2030. Sedan 2019 genomsyras arbetet dessutom av den nya visionen: ”Härryda – här vågar vi!”. Här berättar Marlene om hur hon kom i kontakt med EFFSO och vad samarbetet resulterade i.

Önskemålet: att se över såväl organisation som arbetssätt

”Likt många andra kommuner hade vi stort fokus på upphandlingsprocesser men vi saknade den totala bilden av hela inköpskedjan. Jag ville lyfta inköpsfrågan och se hela kedjan – från behov till avtal” säger Marlene Sahibzada, Upphandlingschef på Härryda kommun.

Vid den tidpunkten var upphandlingsenheten ansvarig för de sektorsövergripande upphandlingarna men en stor del av inköpen gjordes decentraliserat ute i verksamheterna. Det fanns också en önskan om att få en bättre bild av sin totala spend och man var väldigt nyfiken på det kategoristyrda arbetssättet inom inköp.

”När vi kom så pass långt ringde jag upp Robin som jag hade varit i kontakt med tidigare och frågade om vi kunde ses tillsammans med kommundirektören och ekonomichefen. Vi hade också en dialog med Mölndals stad som vi visste hade infört kategoristyrt inköp” berättar Marlene.

Marlene Sahibzada, upphandlingschef Härryda kommun

Likt många andra kommuner hade vi stort fokus på upphandlingsprocesser men vi saknade den totala bilden av hela inköpskedjan. Jag ville lyfta inköpsfrågan och se hela kedjan - från behov till avtal.

Marlene Sahibzada, Upphandlingschef på Härryda kommun

Allt från spendanalys till kategoriprojekt

Bild tagen uppifrån på en barrskog, mitt i bilden går en väg. Träden är gröna med undantag för några som är vita.

Vi har jobbat länge med miljöfrågorna och jag upplever att vi har kämpat länge med att nå resultat. Projektet med EFFSO har gjort att vi kommit igång och faktiskt fått framdrift i det arbetet.

Marlene Sahibzada, Upphandlingschef på Härryda kommun

Den största vinsten är att ha kommit igång

Kommunen är i skrivande stund fortfarande mitt uppe i implementeringen av initiativen och har därför ännu inte sett några realiserade resultat. Men man förväntar sig stora miljöbesparingar både när det gäller möbler och fordon.

”Vi har jobbat länge med miljöfrågorna och jag upplever att vi har kämpat länge med att nå resultat. Projektet med EFFSO har gjort att vi kommit igång och faktiskt fått framdrift i det arbetet” säger Marlene. ”Nu har vi sett att kategoristyrning är ett väldigt effektivt sätt att tränga genom i organisationen och faktiskt göra verkstad av det man beslutar om” berättar hon vidare.

Nu fortsätter arbetet, i såväl organisationen som i ledningsgruppen i Härryda är man ivrig att få komma igång med det nya arbetssättet i flera kategorier.

”Det är jätte-roligt att vi kommit igång med kategoristyrning, jag är faktiskt jätte-nöjd! Och vi ser fram emot att ta oss an nya initiativ. Vi kommer att gå igenom listan som EFFSO tog fram åt oss och helt enkelt fortsätta beta av den tills vi är klara” avslutar Marlene intervjun.

Porträtt på en blond kvinna i röd kavaj som ser in i kameran och ler.

Vill du veta mer om strategiskt inköp eller olika inköpsprojekt?

Kontakta mig så berättar jag mer!

 

Jenny Vårlid

Chef Affärsutveckling EFFSO AB

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.