Nyheter 

De topp 10 mest lästa artiklarna 2022 från vårt nyhetsbrev

EFFSO Tools är till för alla som arbetar med inköp ur ett professionellt perspektiv eller som siktar på en sådan yrkesbana. För det är med hjälp av fakta, kunskap och reflektion som vill vi inspirera och leda fram till nya landvinningar inom inköp. Och vi är stolta över att många hittar till sajten! Under 2022 räknade vi in nästan 45 000 unika besökare.

De flesta artiklarna pushar vi för i vårt nyhetsbrev, som även länkar till texter här på effso.se. Men i slutet på varje år brukar vi göra en sammanställning över årets mest lästa artiklar, och i år är inget undantag. Här är årets mest lästa artiklar, att läsa eller läsa om!

1. 10 frågor kring hållbarhet att ha med i en RFI

Många av artiklarna på topp-10 listan handlar om hållbarhet och det här är den mest lästa artikeln 2022! Under året har vi sett många som kommit igång med sitt hållbarhetsarbete inom inköp. För er som ännu inte kommit igång har vi plockat fram 10 standardfrågor kring hållbarhet att alltid ha med i en RFI.

2. Att bemöta begäran om stora prisökningar

Vad gör vi när leverantören kontaktar oss och begär mycket stora prisökningar på grund av extraordinära händelser? På andra plats hittar vi denna välskrivna artikel som listar 8 saker att tänka på när leverantörer begär väldigt stora prisökningar på grund av särskilda situationer. Mycket aktuellt!

3. Nya utmaningar i en föränderlig värld

De senaste åren har verkligen satt inköp och supply chain i fokus för de allra flesta verksamheter. Det ökade fokuset på inköps roll i företaget innebär ett ökat ansvar, men också ett ökat mandat. Läs vår VD Per Finnhammar tillbakablick från mars 2022. I allra högsta grad fortfarande relevant.

4. Hållbart inköp – tre steg för att påbörja resan

För de inköpsorganisationer som tar sina första steg på hållbarhetsresan finns det tre givna startpunkter: Inkludera hållbarhetsfrågor i RFI/RFQ/RFP och andra upphandlingsprocesser, säkerställ att de är del av mätetalen i leverantörsuppföljningen och kommunicera hållbarhetsmål och -vinster i det interna implementationsarbetet av nya kontrakt.

5. Så kommer du igång med digitalisering av inköp

I en intervju berättar Jacob Gorm Larsen, tidigare Head of Digital Procurement på Maersk, om hur Inköp kan komma igång med sin digitala transformation. Och han vet vad han pratar om. 2021 gjorde hans team ca 10 000 e-auktioner, robotiserade 100 processer med över en miljon arbetsuppgifter och testade såväl process mining som hyper automation. Del ett av två.

6. Kategoriplanen: hur prioriterar vi kategorier?

När ni tar fram er kategoriplan, vilka kategorier ska ni börja med och i vilken ordning? Det är en fråga som alla som arbetar med kategoristyrning ställer sig. Här är vår kollega Per-Arne Jonssons bästa tips.

7. Digitalisering av inköp – Vilket mindset och kompetenser behövs?

Det här är del två av djupintervjun med Jacob Gorm Larsen, f d Head of Digital Procurement på Maersk. I en första text berättar Jacob om hur Inköp kan komma igång med sin digitala transformation och vad som krävs för att lyckas. Del två handlar om vilka kompetenser man behöver ha med sig på resan.

8. Så får du tag i rätt inköpskonsult

Branschen för interimskonsulter är oerhört snabbrörlig, och det råder kandidatens marknad. Så även inom inköp. Men hur förbereder man sig då på bästa sätt för att hyra in rätt inköpskonsult och hur får man konsulten att komma igång snabbast möjligt? Vår konsultchef Cecilia Stenberg har svaren. Här listar hon några saker att tänka på.

9. Ny lagstiftning påverkar hållbart inköp

De senaste åren har hållbarhetsfrågor hamnat högre och högre upp på agendan. Idén kring hållbart inköp har utvecklats från att vara en vision som är “nice to have” till något som alla företag behöver ha koll på. Här får du koll på de nya direktiven och initiativen från bland annat EU.

10. Så kan inköp bidra till framtida tillväxt

Lesjöfors AB är en av Europas största tillverkare av fjädrar, tråd- och banddetaljer. Koncernen växer kraftigt såväl organiskt som via förvärv och är mitt uppe i en spännande moderniseringsprocess där stort fokus ligger på bl a hållbarhet och digitalisering. Läs om hur Lesjöfors satte inköp under lupp för framtida tillväxt!

Hör av dig till oss om du vill veta mer, vi älskar att prata inköp! Eller varför inte börja prenumerera på vårt nyhetsbrev? Och vill du läsa om våra tjänster kan du göra det här.