Rickard Andersson

Möt Rickard, ny kollega på EFFSO Upphandling

Rickard har en gedigen bakgrund inom inköp och offentlig sektor och särskilt inom entreprenad, bygg och fastighet. Närmast kommer han från Adda AffärsConcept i rollen som senior affärsrådgivare. Han har även varit upphandlingschef på HBV. På EFFSO arbetar han med att utveckla den offentliga affären inom bygg-, entreprenad och anläggningsområdet EFFSO Upphandling, en del av EFFSO Group.

Nyligen fick vi inom EFFSO Group en ny kollega i form av Rickard Andersson. För att lära känna honom lite bättre ställde vi några frågor till denna dalmas som, kan man säga, kom i kontakt med EFFSO-familjen redan på gymnasiet. Det blev ett samtal som handlade både om friluftsliv och förhandlade förfaranden. Lär känna honom du med!

Välkommen till EFFSO, Rickard! Vad är din bakgrund?

Min bakgrund är inköp och upphandling inom entreprenad, bygg och fastighet. Närmast kommer jag från Adda AffärsConcept där jag jobbade som senior affärsrådgivare och upphandlingskonsult. Där blev det många olika entreprenader för lägenheter, arkiv, konsthall, idrottshallar, reningsverk, kontor, verkstad, skolor, garage med mera. En stor del av dem som partnering/samverkansentreprenader. Jag fick också projektleda ett stort ramavtal för nyckelfärdiga förskolebyggnader, tillgängliga för alla Sveriges kommuner. En annan form av upphandling som jag har lång erfarenhet av är förhandlade förfaranden, ett upphandlingsförfarande som kan ha enorma fördelar. Och på sistone har jag varit inblandad i många upphandlingar av lokalhyreskontrakt. Längre tillbaka i tiden har jag också varit upphandlingschef på HBV, en inköpsorganisation för allmännyttiga bostadsföretag.

Porträtt på en man i glasögon och grå kavaj som ser rakt in i kameran.

Hälften av de offentliga upphandlingarna i Sverige är entreprenader eller konsulttjänster kopplade till bygg, anläggning och entreprenad! Kan vi göra bättre affärer där kan det kan ge stor utväxling för våra kunder.

Rickard Andersson, affärsutvecklingsansvarig på EFFSO Upphandling

Förhandlade förfaranden, kan du förklara lite mer?

För upphandlingar som är lite mer speciella, stora eller komplexa på annat sätt, finns all anledning att använda de möjligheter som ändå finns i offentlig upphandling genom att välja rätt förfarande.

De allra flesta offentliga upphandlingar görs med ett förfarande där man inte kan göra några förändringar i krav eller avtalsvillkor under upphandlingsprocessen, där allt är ”skrivet i sten”. Men riggar man sin upphandling rätt kan man göra förändringar både i sina egna krav och det man vill köpa, samtidigt som anbudsgivarna får förbättra sina anbud under processen.

Förhandlade förfaranden är ett upphandlingsförfarande som är lite mer krävande men som kan ge en väldigt stor utväxling i form av bättre resultat, bättre värde för pengarna och ett bättre avtal både för upphandlaren och leverantören.

Nybyggnation av kontor, byggkranar etc

Vad kommer du ha för roll på EFFSO Upphandling?

Jag kommer att hjälpa Emil Andrén, VD för EFFSO Upphandling, att utveckla affärerna generellt men särskilt inom entreprenad, bygg och fastighet. Det är ett område som växer och som har stor potential: hälften av de offentliga upphandlingarna i Sverige är entreprenader eller konsulttjänster kopplade till bygg, anläggning och entreprenad! Om vi kan göra bättre affärer där kan det kan ge stor utväxling för våra kunder, och där vill jag gärna vara med att bidra.

Vad var det som lockade med EFFSO?

EFFSO hade jag koll på sedan tidigare. Min första kontakt med EFFSO var genom att hitta mallar och exempel på EFFSO Tools.  Sedan råkar det faktiskt vara så att Per Finnhammar, VD på EFFSO AB, och jag känner varandra från Borlänge och vi råkade också bli kursare på KTH i Stockholm.

Men det som drog mig till EFFSO är att det är ett konsultföretag som verkligen kan inköp på alla nivåer. EFFSO är kända för att vara duktiga på kategoristyrning, strategiskt inköp med mera och det är väldigt viktiga områden för offentlig sektor att utvecklas inom. Givetvis måste man följa lagen vid upphandlingar men ibland blir det lite väl stort fokus på juridiken. Jag vet att många vill göra mycket bättre inköp och fokusera på det.

En person i röd jacka tittar på en orienteringskarta ute i naturen.

Till sist, vem är du när du inte jobbar?

Uppvuxen i Dalarna bor jag numera i Stockholm med min fru och våra två barn. När jag inte jobbar gillar jag att vistas i naturen. Det blir både längdskidåkning, långfärdsskridskor och kajakpaddling men den fritidsaktivitet jag lägger ner mest tid på är orientering, ett intresse jag delar med hela familjen. I somras tävlade vi alla fyra i O-Ringen som i år var i Åre. Men vi är fler på EFFSO som orienterar. Tillsammans med kollegan Torbjörn Thorsén ordnade vi häromveckan en sprintorientering på Långholmen för de mest sugna. Det var jätteroligt – mer sånt!

Varför EFFSO?

Vi erbjuder enastående kunskap

Vi är fokuserade på inköp och har enastående kunskap inom alla delar av inköpsområdet. Vi har kunskaper både inom indirekt och direkt material, för att inte tala om spendanalys. Kompetensen spänner över alla typer av kategorier och vårt breda intellektuella kapital är byggt runt en väl genomtänkt uppsättning verktyg, mallar och metoder.

Vi skapar bestående resultat

Vi är ”doers” och specialister. Vi arbetar i team tillsammans med er för att faktiskt få jobbet gjort och skapa resultat. Vi har gärna en långsiktig relation med er för att säkra långsiktiga resultat och ett kontinuerligt inflöde av expertkunskap. Vi hjälper er med rätt typ av verktyg för att ni själva ska kunna hantera alla förbättringar och förändringar över tid.

Bättre ekonomiskt utfall

Vi levererar realiserade besparingar och vi ser till att ni får ut bästa möjliga avkastning mot nedlagt antal arbetstimmar. Vi levererar ett starkt business case med fokus på ROI och avgifter knutna direkt till resultat. Vårt gemensamma fokus på finansiella resultat och överföring och uppbyggnad av kunskap i ert inköpsteam levererar bestående effekt.

Behöver du vägledning?

Ring oss på +46 8 440 39 30 eller använd kontaktformuläret så hör vi av oss till dig inom kort. Vi hjälper dig med alla typer av frågor inom inköp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.